Kreikka hyväksyi tiukan säästöpaketin

Kreikan parlamentti on hyväksynyt vastustusta herättäneen lakipaketin, joka kutistaa monen kansalaisryhmän toimeentuloa.

Ulkomaat
Mellakkapoliiseja Ateenassa sunnunnuntai-iltana 8. toukokuuta.
Mellakkapoliiseja Ateenassa sunnunnuntai-iltana 8. toukokuuta.Orestis Panagiotou / EPA

Kreikan parlamentissa käytiin sunnuntaina ja maanantain vastaisena yönä tiukkaa vääntöä säästöpaketista, johon kuuluu mm. verojen kiristyksiä, sosiaalimaksujen korotuksia ja eläkkeiden leikkauksia.

Parlamentin jäsenistä 153 äänesti lakimuutosten puolesta, kertoo uutistoimisto AP. Puolesta äänestäneet kuuluvat hallitseviin Syriza- ja Itsenäiset kreikkalaiset -puolueisiin, kertoo uutistoimisto. 300-paikkaisessa parlamentissa kaikki oppositiopuolueiden edustajat vastustivat säästöpakettia.

Samaan aikaan parlamentin ulkopuolella kreikkalaiset ovat osoittaneet mieltään säästöjä vastaan. Kreikan poliisin mukaan Ateenassa mielenosoittajia oli sunnuntain aikana jopa 18 000, raportoi uutistoimisto AFP. Ammattiliitot ovat vastustaneet säästöpakettia yleislakolla.

Euroalueen ministerit puivat tänään Kreikan velkoja

Euroalueen valtiovarainministerit kokoontuvat tänään maanantaina puimaan Kreikan tilannetta. Keskusteluaiheena on Kreikan kolmas tukiohjelma ja sen välitarkastelu.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on esittänyt Kreikan velkataakkaan helpotuksia. Kysymys maan velkojen leikkauksesta tai muista velkataakan helpotuksista jakaa mielipiteitä euromaiden kesken ja niiden sisälläkin.

Velkahelpotuksiin suhtautuvat suopeasti ainakin Ranska ja Portugali, esimerkiksi Suomi ja Itävalta taas vetäisivät tiukempaa linjaa. Suomen kanta on, että velkojen leikkauksiin ei suostuta, mutta velkaehtojen huojennuksista voidaan neuvotella.

Yle Uutisten sunnuntaisten tietojen mukaan tämän päivän ministerikokous tuskin tuo vielä mitään uusia ratkaisuja Kreikan tukiohjelmaan. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on sanonut, että kokouksessa käydään "ensimmäiset keskustelut siitä, miten Kreikan velkataakka voidaan saada pitkäaikaisesti kestävälle tasolle".