Filippiiniläiset äänestävät presidentistä – ennakkosuosikki Duterte tunnetaan törkypuheistaan

Väistyvä presidentti Benigno Aquino on toistuvasti varoittanut, että Filippiinit on vaarassa luisua takaisin diktatuuriin, jos Rodrigo Dutertesta tulee presidentti.

Ulkomaat
Rodrigo Duterte.
Rodrigo Duterte.Ritchie B. Tongo / EPA

Filippiiniläiset äänestävät parhaillaan presidentinvaaleissa. Samalla valitaan myös varapresidentti, senaattorit sekä 18 000 paikallisvirkamiestä.

Presidentin pestistä kilpailee viisi ehdokasta. Ennakkosuosikki on törkykommenteistaan ja rikollisuuden vastaisesta kovasta linjastaan tunnettu Filippiinien poliittisen eliitin vastustajana esiintyvä lakimies ja Davaon kaupunginjohtaja Rodrigo Duterte.

Duterten kovimpina haastajina pidetään köyhien puolustajana esiintyvää senaattori Grace Poea ja väistyvän presidentin Benigno Aquinon suosikkikandidaattia, entistä ministeriä Manuel Roxasia.

Pahasuinen rikollisten kauhu

Lempinimellä "Rankaisija" tunnettu 71-vuotias Rodrigo Duterte on niittänyt suosiota muun muassa Viagra- ja raiskausvitseillä, uhkaamalla tappaa rikolliset sekä poistaa maata piinaava korruptio kuukausien kuluessa.

– Kaikki huumeiden kanssa tekemisissä olevat, te narttujen penikat, minä aion oikeasti tappaa teidät, Duterte sanoi lauantaina valtavalle hurraavalle kannattajajoukolleen viimeisessä vaalitilaisuudessaan Manilassa.

– Minulla ei ole kärsivällisyyttä. Minä en tule puoliväliin. Joko te tapatte minut tai minä tapan teidät idiootit, hän jatkoi.

Viime vuonna Duterte kutsui paavia "huoran pojaksi". Hän on myös toistuvasti rehvastellut potenssilääkkeen huuruisilla naissuhteillaan.

Presidentti Aquino varoitti jälleen lauantaina äänestäjiä siitä, että Dutertesta voi tulla diktaattori, jos hän pääsee valtaan.

Aquino nosti natsijohtaja Adolf Hitlerin esimerkiksi siitä, kuinka itsevaltainen johtaja voi saada valtaa ja tarrautua siihen ilman kansan vastustusta.

Diktaattorin poika ehdolla varapresidentiksi

Senaattorien paikoista kilpailee perinteisten poliitikkojen lisäksi joukko liike-elämän johtajia, viihdepersoonallisuuksia sekä kansainvälinen nyrkkeilytähti Manny Pacquiao.

Varapresidentiksi on ehdolla muun muassa senaattori "Bongbong" Marcos Jr., joka on Filippiinien edesmenneen diktaattorin Ferdinand Marcosin poika.

Filippiinit kuuluu Aasian nopeimmin kasvavien talouksien joukkoon. Silti maa kärsii massiivisesta köyhyydestä, epätasa-arvosta ja vuosikymmeniä jatkuneista islamistien ja kommunistien kapinoista.

Poliisin mukaan ainakin 15 ihmistä on kuollut vaaleihin liittyvissä väkivaltaisuuksissa. Lisäksi yli 4 000 ihmistä on pidätetty asekiellon rikkomisesta.

Yli puolet saarivaltion 100 miljoonasta asukkaasta on rekisteröitynyt äänestäjiksi. Jos presidentinvaalien tulos on tiukka, niin voittajan varmistumiseen voi mennä päiviä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters