WSJ: Twitter potki tiedustelupalvelut pois analyysipalveluistaan

Yhdysvaltojen hallinto on päätöksestä näreissään, sillä sosiaalisen median analyysit ovat olleet varsinainen kultakaivos terrorismin torjunnassa.

Ulkomaat
Twitter tunnus rakennuksen kyljessä.
Twitter-yhtiön päämaja Yhdysvaltojen San Franciscossa.John G. Mabanglo / EPA

Twitter on päättänyt estää Yhdysvaltojen tiedustelupalveluita hyödyntämästä Twitterin sisältöanalyyseja. Tarkalleen ottaen kyse ei ole Twitterin omista analyyseista, vaan Dataminr-yhtiön tarjoamasta palvelusta, joka hyödyntää Twitterin sisältöjä.

Dataminrin palvelu lähettää Twitterin viestien sisältöjen perusteella varoituksia esimerkiksi terrori-iskuista, poliittisista levottomuuksista ja muista mahdollisesti merkittävistä tapahtumista.

Päätöksestä ei ole kerrottu julkisesti, mutta sanomalehti The Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun) on selvittänyt asiaa.

Lehden haastattelemien tiedustelulähteiden mukaan Twitterin päätös perustuu imagosyihin: Twitter on huolissaan, että yritys nähdään amerikkalaisten tiedustelupalveluiden jatkeena.

Twitterin mukaan yrityksen tietoinen politiikka on estää hallituksen virastoja hyödyntämästä Twitterin tietoja ihmisten valvonnassa. Tästä huolimatta Twitterin sisältöjä analysoiva yritys myi palveluitaan Yhdysvaltojen tiedustelupalveluille kahden vuoden ajan.

Twitter ei ole kertonut, kuinka mitä tämä on ollut mahdollista tai miksi tiedustelupalveluiden ja analyysiyhtiön yhteistyö lopahti.

Twitter omistaa analyysiyhtiöstä noin viiden prosentin siivun. Kyse on ainoasta yhtiöstä, jolla on reaaliaikainen pääsy kaikkeen Twitterin julkiseen sisältöön ja oikeus myydä niistä saatua tietoa omille asiakkailleen.

Yhdysvallat: tekopyhä päätös

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ovat päätöksestä näreissään. Twitterin ja muiden sosiaalisen median alustojen sisältöjen analysointi kasvattaa jatkuvasti merkitystään tiedustelussa ja terrorismin torjunnassa.

Twitter on sanonut tiedotteessaan, että suuri osa Twitterin sisällöstä on julkista, joten Yhdysvaltojen viranomaiset voivat tutkia tilien sisältöjä omin päin – kuten muutkin käyttäjät.

Kiistan keskiössä oleva yhtiö mainostaa kertoneensa esimerkiksi Brysselin terrori-iskuista kymmenen minuuttia ennen mediaa. Juuri tällainen tieto on kultakaivos tiedusteluviranomaisille, jotka toimivat reaaliaikaisesti.

– Päätös on tekopyhyyttä, jos Twitter myy tietoja yksityisille yrityksille, mutta ei hallituksen virastoille, sanoo tiedustelupalvelu NSA:n entinen apulaisjohtaja John C. Inglis.

Yhtiö myy palvelujaan muun muassa amerikkalaisille mediayhtiöille ja finanssiyrityksille. Yhtiön analyysit perustuvat erilaisille algoritmeille, jotka keräävät tietoja Twitteristä paljon laajemmalti kuin tavalliset käyttäjät kykenevät keräämään.

Piilaakson ja Capitol Hillin heikot välit

Twitterin päätös hankkiutua eroon tiedustelupalveluista on vain tuorein esimerkki Piilaakson ja Yhdysvaltojen hallinnon huononevista väleistä. Esimerkiksi Apple ja FBI taistelivat San Bernardinon ampujan iPhonen suojauksen purkamisesta, kunnes FBI onnistui murtamaan suojauksen.

Teknologiayritysten ja Yhdysvaltojen hallinnon välinen luottamus ja yhteistyö on rakoillut pahasti sen jälkeen, kun Edward Snowden vuosi julkisuuteen, kuinka laajasti Yhdyvallat urkkii elektronista viestintää.

Samaan aikaan tiedustelupalvelut kuitenkin tarvitsevat teknoyrityksiä. Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisön oma "bisnesenkeli" In-Q-Tel on sijoittanut muun muassa tiedonlouhintayhtiöihin lisätäkseen tiedustelupalveluiden mahdollisuuksia seuloa olennainen jatkuvasti kasvavasta tietomassasta.

In-Q-Telin tuotekehityksestä on putkahtanut esimerkiksi Palantir, jonka ohjelmia hyödyntävät mm. tiedustelupalvelut, pankit ja vakuutusyhtiöt. Tiedustelupalvelut saivat pääsyn Twitteristä tehtyihin analyyseihin ilmeisesti juuri In-Q-Telin analyysiyhtiöön tekemän sijoituksen turvin.