Katainen: Kreikan velkojen laina-aikaa saatetaan pidentää ja korkoja alentaa

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen uskoo, että Kreikan talousuudistukset arvioidaan euroryhmässä todennäköisesti riittäviksi seuraavan lainaerän saamiseksi.

Ulkomaat
Jyrki Katainen Aamu-tv:n vieraana 9. toukokuuta.
Aamu-tv:ssä vierailleen komissaari Jyrki Kataisen mukaan Kreikka on kutakuinkin tehnyt tehtävänsä velkakriisin eteen.

Euroopan komission varapuheenjohtaja ja komissaari Jyrki Katainen uskoo, että Kreikan velkojen laina-aikaa saatetaan pidentää ja korkoja alentaa.

Mahdollista on, että euroryhmän valtiovarainministerit jossakin vaiheessa päätyvät siihen, että lainojen maturiteettia pidennetään ja ehkä korkojakin alennetaan.

Jyrki Katainen

– Mahdollista on, että euroryhmän valtiovarainministerit jossakin vaiheessa päätyvät siihen, että lainojen maturiteettia pidennetään ja ehkä korkojakin alennetaan, Katainen arveli tänään maanantaina Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Kreikan parlamentti hyväksyi viime yönä kiistellyn säästöpaketin, johon kuuluu muun muassa verojen kiristyksiä, sosiaalimaksujen korotuksia ja eläkkeiden leikkauksia.

Katainen huomauttaa, että Kreikan parlamentin päätökset olivat välttämättömiä Kreikan tulevaisuuden kannalta.

– Hallitus saattaa loppuun sitä prosessia, joka olisi pitänyt saada loppuun jo vuosia sitten, eli rakenneuudistuksia ja budjetin tasapainotuksia, jotta kasvu ja vakaus Kreikassa saisi uutta jalansijaa, Katainen huomautti.

Kreikka mahdollista saada vielä jaloilleen

Katainen uskoo, että Kreikan talousuudistukset arvioidaan euroryhmässä todennäköisesti riittäviksi seuraavan lainaerän saamiseksi.

...lähtökohtaisesti voi todeta, että kutakuinkin Kreikka on tehnyt sen, mitä on pitänyt.

Jyrki Katainen

– Minulla ei ole viimeisintä tietoa, että puuttuuko sovitusta vielä jotakin, mutta noin lähtökohtaisesti voi todeta, että kutakuinkin Kreikka on tehnyt sen, mitä on pitänyt.

Kreikan suurin haaste on Kataisen mukaan pankkien taseiden kuntoon saattaminen.

Hänen mielestään viime yön päätökset ovat hyvä lähtökohta EU:n valtiovarainministereiden tämänpäiväiselle kokoukselle, jossa arvioidaan Kreikan seuraavan lainaerän tulevaisuutta. Katainen kuitenkin arvioi, että päätöksiä ei todennäköisesti vielä tehdä tänään.

Katainen uskoo, että Kreikka on mahdollista saada vielä jaloilleen. Hänen mielestään kaikki riippuu kreikkalaisten päätöksentekijöiden kyvystä tehdä tarvittavia päätöksiä.

– Kreikkahan oli pari vuotta sitten oikein hyvälläkin uralla. Kasvu oli palannut Kreikkaan, työttömyys väheni, uusia työpaikkoja syntyi ja tulevaisuus näytti kohtuullisen valoisalta, mutta sitten valitettavasti politiikka astui peliin vaalien jälkeen ja otettiin aimo harppauksia taaksepäin ja nyt ollaan korjaamassa niitä vahinkoja, joita silloin parina vuonna tehtiin.