1. yle.fi
  2. Uutiset

Ihastele Merkurius-planeetan ylikulkua – Sirius järjestää katselutilaisuuden Lutakossa

Merkurius-planeetan ylikulkua Auringon editse voi ihastella iltapäivällä Jyväskylän Lutakossa. Jyväskylän Sirius järjestää tänään Satamapuistossa kello 14 alkavan katselutapahtuman, jossa Merkuriusta pääsee katselemaan turvallisesti teknisillä välineillä. Paljain silmin aurinkoa ei saa katsoa.

Merkurius (Planeetta)
merkurius
Veikko Mäkelä / Ursa

Harvinainen Merkurius-planeetan ylikulku Auringon editse alkaa kello 14.12 ja päättyy kello 21.41. Merkurius on lähimpänä Auringon keskiosaa kello 17.56. Seuraavan kerran Merkuriuksen ylikulku nähdään Suomessa näin hyvin vuonna 2049.

Merkurius näkyy Aurinkoa vasten hyvin pienenä pisteenä. Siriuksesta varoitetaan, että Aurinkoa ei pide katsoa suoraan, sillä sen lämpösäteily vahingoittaa silmiä jo parissa sekunnissa.

Merkurius ja Venus ovat aurinkokuntamme ainoita planeettoja, jotka voivat radallaan kulkeutua maapallolta katsottuna Auringon eteen. Merkurius on kooltaan hieman suurempi kuin maata kiertävä Kuu. Merkurius on maapallolta katsottuna niin kaukana, että se näkyy Aurinkoa vasten hyvin pienenä pisteenä. Ylikulkua ei voi havaita ilman suurentavia apuvälineitä.

Aurinkoa ei saa tiirailla suoraan

Aurinkoa ei kannata katsoa suoraan, sillä sen lämpösäteily vahingoittaa silmän verkkokalvoa jo parissa-kolmessa sekunnissa. Kaukoputkella tai kiikarilla okulaarista tulevan kuvan voi heijastaa esimerkiksi valkoiselle pahvinpalalle. Okulaariin ei saa katsoa missään tapauksessa suoraan, ellei kaukoputken eteen ole asetettu laadukasta aurinkosuodatinta tai -kalvoa. Aurinkolasit, DVD-levyt, noetut lasit tai valotetut filmit eivät riitä säteilysuojaksi.

Jyväskylän Sirius järjestää katselutapahtuman klo 14-20 Jyväskylän Lutakon Satamapuistossa sään ollessa selkeä. Paikalla on teknistä välineistöä, joiden avulla voi seurata ylikulkua turvallisesti.

Lue seuraavaksi