1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Opetushallituksen pääjohtaja Pitkälä: Ylioppilastutkinnon voisi poistaa

Opetushallituksen nokkamies panisi ylioppilastutkinnon täysremonttiin. Pääjohtaja Aulis Pitkälä sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että ylioppilastutkinto pitäisi joko uudistaa täysin tai vaihtoehtoisesti sen voisi poistaa kokonaan.

Ylen aamu
Aulis Pitkälä.
Ylen A-studio on kevään mittaan pohtinut koulun muuttumista Koulukorjaamo-sarjassa. Voiko koulussa vastuuta oppimisesta siirtää entistä enemmän oppilaille? Voidaanko kokeista luopua? Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä.

Nykymuotoinen ylioppilastutkinto estää lukion kehittämisen, arvioi opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä. Ylioppilaskirjoituksista luopumista on esitetty aiemminkin, mutta tällä kertaa asian nostaa esille Suomen koulutuksen kehittämisestä vastaava ylin virkamies.

– Nykymuotoinen ylioppilastutkinto on lukion kehittämisen este, koska koko ajan tähdätään ylioppilaskokeeseen. Tutkintoa pitäisi ainakin muokata, mutta minä olisin henkilökohtaisesti valmis poistamaan sen, Pitkälä sanoi aamu-tv:ssä.

Pitkälän mukaan vaihtoehto ylioppilaskirjoitusten poistamiselle olisi se, että yo-tutkinto korvaisi yliopistojen pääsykokeet.

Pitkälän mukaan oppimisen arviointi on murroksessa myös lukion ulkopuolella. Nykymaailmassa oppilaiden olisi tärkeää kyetä itse arvioimaan omaa osaamistaan, oppiaineesta tai kokeesta saatu numero ei kerro kaikkea.

– Kokeet ovat vain sitä varten, että katsotaan, miten oppilaat ovat edistyneet. Muillakin tavoilla voidaan arvioida, miten oppilaat ovat saavuttaneet oppimistavoitteet, Pitkälä sanoo.

Pitkälä painottaa, ettei kokeista voida luopua sormia napsauttamalla – Uudet tavat arvioida oppilaiden osaamista vaativat vielä paljon kehittämistyötä.

Lue seuraavaksi