1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uutisointiin pettynyt Pohjois-Korea pidätti ja karkotti BBC:n toimittajan

Viranomaiset ottivat brittitoimittajan kiinni perjantaina, kun hänen ryhmänsä oli poistumassa maasta. Yli sata ulkomaalaista toimittajaa on kutsuttu Pohjois-Korean pääkaupunkiin seuraamaan puoluekokousta.

Kuvankaappaus BBC:n verkkosivuilta. Kuva: BBC

Pohjois-Korea on karkottanut maassa vierailleen Britannian yleirsradioyhtiön BBC:n toimittajan. Toimittaja Rupert Wingfield-Hayesin ryhmä oli poistumassa maasta perjantaina, kun Pohjois-Korean viranomaiset ottivat hänet kiinni, uutisoi BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Viranomaiset kuulustelivat Wingfield-Hayesia kahdeksan tuntia ja lopulta pakottivat hänet allekirjoittamaan tunnustuksen. Viikonlopun yli kiinniotettuna ollut kolmihenkinen brittiryhmä on viety lentokentälle, kertoo BBC.

BBC:n mukaan karkotuksen syy oli Pohjois-Korean johdon tyytymättömyys ryhmän uutisointiin pääkaupungin Pjongjangin elämästä.

Pohjois-Korea on antanut maahantulokieltoja toimittajille, joiden aikaisempien kirjoitusten se on katsonut loukkaavan maan kunniaa, mutta toimittajan pidättäminen ja karkottaminen on harvinaisempaa.

Pohjois-Korea kutsui useita ulkomaalaisia toimittajia seuraamaan maan ensimmäistä puoluekokousta sitten vuoden 1980. Toimittajat eivät ole kuitenkaan päässeet seuraamaan itse kokousta, vaan Pohjois-Korea on esitellyt heille muita paikkoja.

Myös Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen on tällä hetkellä Pohjois-Koreassa.