Ympäristökeskus: Tappava virus voi tarttua myös lemmikkikaneihin

Villikaneja tappanut virus voi tarttua myös lemmikkikaneihin. Tämän takia Helsingin ympäristökeskus kehottaa välttämään lemmikkikanien ulkoiluttamista.

Kotimaa
Citykani nurmella.
Yle

Helsingin ympäristökeskus kehottaa välttämään lemmikkikanien ulkoiluttamista villikaneja tappaneen tartuntataudin vuoksi.

Kanien kuolinsyy ei ole vielä selvillä, mutta Elintarviketurvallisuusvirasto Evira epäilee, että kanit ovat kuolleet nopeasti etenevään virustautiin. Viruksesta ei epäillä olevan haittaa muille eläimille tai ihmisille.

Kuolleita villikaneja on löytynyt paljon Käpylän ja Oulunkylän alueelta.

Ympäristökeskuksen mukaan lemmikkikaneille ei kannata myöskään kerätä kasveja syötäväksi sellaisilta alueilta, joilla liikkuu villikaneja, koska taudinaiheuttaja voi kulkeutua lemmikkikaneihin kasveista.

Kuolleisiin kaneihin ei pidä koskea käsin

Ympäristökeskus neuvoo hävittämään kanien raadot laittamalla ne sekajätteeseen. Raadot on hyvä kerätä käyttämällä kertakäyttökäsineitä tai ottamalla ne muovipussiin. Raatojen hautaamista ei suositella.

Vasta kuolleista tai kuolemaisillaan olevista kaneista voi ilmoittaa ympäristökeskukseen. Tuoreista raadoista on hyötyä taudin tarkemmassa tutkimisessa.