Hyppää sisältöön

Video: Fysioterapeutti näyttää kuinka haravoit oikein

Pihoja kesäkuntoon siistiessä kannattaa ottaa huomioon oikea työasento. Jos esimerkiksi haravointiasento on väärä, selkä kipeytyy nopeasti. Fysioterapeutti Henna Lamminpää opastaa oikeanlaiseen työasentoon.

Haravointi.
Haravoinnissa kannattaa ottaa huomioon oikea työasento, opastaa fysioterapeutti Henna Lamminpää toimittaja Riikka Rautiaista.

Puutarhatyöt ovat tehokasta hyötyliikuntaa, joilla voi korvata helposti vaikkapa kuntosaliharjoittelun. Pihalla koko keho saa liikettä, joten urakka kannattaa aloittaa lämmittelyllä ja venyttelyllä ihan kuten mikä tahansa liikuntaharjoittelu.

– Uskoisin, että monelta lämmittelyvaihe jää tekemättä ja töihin aletaan heti, vaikka puutarhatyöt ovat kaloreita polttavaa liikuntaa, sanoo fysioterapeutti Henna Lamminpää Kemin kaupungilta.

Ota harava lähelle itseäsi

Puutarhatöissä kaikki lähtee asennosta, kun vartaloa kierretään, kyykistytään, kumarrellaan ja kurkotetaan. Jos työasento on väärä, kipeytyy selkä nopeasti.

Haravan kanssa on hyvä pitää myös taukojumppaa.

Henna Lamminpää

Fysioterapeutti Henna Lamminpää opastaa, että esimerkiksi haravoidessa asentoon kannattaa kiinnittää huomiota.

– Jos kädet ovat liian alhaalla, muuttuu haravointiasento kumaraksi, ja se kuormittaa selkää. Harava kannattaa pitää myös lähellä omaa kehoa eikä kurotella ääriasentoihin saakka.

Lamminpää kehottaa myös sinnikkäästi haravoimaan molemmilta puolilta, vaikka se vaikeaa onkin. Sinnikkyys palkitaan lopulta ja samalla kehoa tulee rasitettua tasaisesti molemmilta puolilta.

– Haravan kanssa on hyvä pitää myös taukojumppaa ja tehdä esimerkiksi kiertoliikkeitä tai venyttää yläselkää, opastaa Lamminpää.

Tauota, älä ahnehdi

Kun pitkän talven jälkeen pääsee ahertamaan puutarhatöissä, tulee monesti ahnehdittua kerralla liikaa. Fysioterapeutti suositteleekin pysähtymään hetkeksi edes kahvikupillisen ajaksi.

– Malta pitää taukoja ja jaa töitä useammalle päivälle, sanoo Lamminpää.

Myös kaikenlaisia apuvälineitä on syytä käyttää. Eli pensasaitaa leikatessa kannattaa ottaa tikkaat alle, jotta työ sujuu ilman turhaa kurkottelua. Puutarhaa kitkettäessä polvien alle voi sujauttaa jotain pehmusteeksi tai ottaa vaikka tuolin takamuksen alle.