1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Nuorille hyvin vähän saamenkielistä mediatarjontaa

Erilaiset työryhmät ovat vuosikausia – viimeksi viime viikolla – vaatineet nuorille lisää saamenkielistä mediasisältöä radioon ja televisioon. Asiat eivät ole kuitenkaan juuri edenneet. Saamelaiskäräjien puheenjohtaja vaatii Yleä reagoimaan tuoreimpiin tutkimustuloksiin.

Sápmi
Sohkaršohkka
Vesa Toppari / Yle

_Pyeri eehid! _

Ja buori bearjadaga!

Hyvää iltaa, ja hyvää perjantaita, toivottavat inarinsaameksi ja pohjoissaameksi juontajat Heli Huovinen ja Aslak Paltto Sohkaršohkka-ohjelmassa.

Heli Huovinen ja Aslak Paltto YleX-kanálas 5.2.2016.
Heli Huovinen ja Aslak Paltto YleX-kanálas 5.2.2016.Yle

Kerran viikossa tuleva radio-ohjelma (siirryt toiseen palveluun)Sohkaršohkka eli Sokerishokki on ainoa nuorille suunnattu saamenkielinen ohjelma Suomessa. Sohkaršohkka alkoi Yle Saamenradiossa kolme vuotta sitten ja tulee kerran viikossa.

"Nuorille pitäisi olla enemmän vapaa-ajan materiaaleja"

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi totesi viime viikolla ilmestyneessä selvityksessään nuorten käyttävän saamen kieltä vähän vapaa-ajallaan.

Mari Huhtanen
Mari HuhtanenInger-Elle Suoninen / Yle Sápmi

Yhtenä syynä pidettiin sitä, että nuorille on tarjolla vähän saamenkielistä materiaalia.

– Nuorille pitäisi olla paljon enemmän vapaa-ajan materiaaleja. Saameksi pitäisi olla nettipelejä sekä radio- ja televisio-ohjelmaa, sanoo projektipäällikkö Mari Huhtanen Karvista.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja vaatii Yleä reagoimaan

Nuorille on vaadittu vuosikausia lisää mediatarjontaa.

Saamen kielten elvytysohjelma kehotti jo neljä vuotta sitten tuottamaan enemmän radio- ja tv-ohjelmaa nuorille kolmella saamen kielellä.

Tiina Sanila-Aikio
Yle Sápmi

Sohkaršohkkan jälkeen asiat eivät kuitenkaan ole juuri edenneet.

– Poliittiset apuvälineet eivät ole saaneet asioita edistettyä. Karvi on tutkinut lasten ja nuorten kielen oppimistuloksia. Tutkimus osoittaa selvästi sen, että sekä radioon että televisioon tarvitaan paljon enemmän lapsille ja nuorille suunnattua ohjelmaa. Minun mielestäni Ylen pitäisi reagoida tutkimukseen julkisen palvelun tuottajana, sanoo Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio.

Saamelaiskäräjät yrittää itsekin vauhdittaa useita vuosia roikkunutta kielenelvytysohjelmaa, joka sisältää kielenelvytystä tukevia toimenpiteitä kaikille ikäryhmille. Opetus- ja kulttuuriministeriön laatiman saamen kielten elvytysohjelman toteuttaminen on kirjattu Saamelaiskäräjien toimintaohjelman 2016–2019 päätavoitteisiin.

Yle Sápmilla ei resursseja tuottaa enempää

Yleisradion puolesta asiaa kommentoi Yle Sápmin päällikkö Pirita Näkkäläjärvi.

Pirita Näkkäläjärvi
Pirita NäkkäläjärviVesa Toppari / Yle

Yle Sápmi on yksi Ylen Uutis- ja Ajankohtaistoiminnan aluetoimituksista.

– Me koitamme toteuttaa nykyistä, enimmäkseen uutis- ja ajankohtaistoimintaan keskittyvää tehtäväämme siihen annetuilla resursseilla niin hyvin kuin mahdollista. Aloitin Sohkaršohkkan heti päällikkökauteni alussa, mutta valitettavasti meillä ei ole tällä hetkellä resursseja tuottaa enempää nuorille. Jostain muusta pitäisi luopua, jos haluaisimme tuottaa esimerkiksi netti-tv:tä nuorille, Näkkäläjärvi sanoo.

"Esikuvat tärkeitä nuorille"

Nuorten radio-ohjelman _Sohkaršohkkan _tekijöiden mielestä yksi radio-ohjelma viikossa ei riitä mihinkään.

Kielen pitäisi olla enemmän esillä julkisilla areenoilla.

– Kokonaisuudessaan saamen kieli kuuluu ja näkyy vain hyvin vähän. Miten nuoret voivat oppia käyttämään kieltä, jos se ei kuulu eikä näy missään. Ei riitä, että kieltä puhutaan vain kotona, sanoo Sohkaršohkkan pohjoissaamenkielinen juontaja Aslak Paltto.

– Ja esikuvat ovat erittäin tärkeitä nuorille. Heillä pitää olla esikuvia, jotka puhuvat saamea julkisesti, jatkaa Sohkaršohkkan inarinsaamenkielinen juontaja Heli Huovinen.

Lue seuraavaksi