1. yle.fi
  2. Uutiset

Sipilä harkitsee myllerrystä valtion omistajapolitiikkaan

Ylen tietojen mukaan pääministerin suunnitelmissa on tehdä suuria muutoksia valtion omistajapolitiikkaan. Suunnitelmissa on esitetty myös mahdollisuutta Postin osittaiseen yksityistämiseen.

talous
Juha Sipilä
Juha SipiläJarno Kuusinen / AOP

Pääministeri Juha Sipilä suunnittelee valtion omistajapolitiikkaan suurta myllerrystä. Ylen tietojen mukaan Sipilä on hahmotellut isoja uudistuksia, joissa valtio myy omistuksiaan sekä järjestelee yhtiöiden omistusten hallintaa.

Ylen tietojen mukaan suunnitelmissa on harkittu esimerkiksi logistiikkakonserni Postin jakamista kahteen osaan sekä yhtiön osittaista yksityistämistä eli myymistä sijoittajille.

Helsingin Sanomat kertoi suunnitelmista pari viikkoa sitten. Silloin Sipilä kiisti STT:n haastattelussa aikeet. Ylen lähteiden mukaan tämä vaihtoehto on kuitenkin ollut esillä.

Harkinnassa on myös valtion omistuksen laskeminen alle 50 prosenttiin lentoyhtiö Finnairissa. Nykyisin valtio omistaa pörssiyhtiö Finnairista 55,81 prosenttia.

Hallituksen kannalta on kuitenkin tärkeää, että Finnairissa säilyy jatkossakin yli 50 prosentin kotimainen omistus.

Suomen ja Venäjän välisessä kahdenvälisessä ylilentosopimuksessa on ehtona, että Finnairista yli 50 prosenttia on suomalaisessa omistuksessa. Kotimaisen omistuksen ei kuitenkaan tarvitse olla yksinomaan valtion hallussa.

Sipilä on ilmoittanut hallituksen kertovan omistajaohjaukseen suunnitteilla olevista muutoksista ensi viikon tiistaina eli 17. toukokuuta. Yle on kerännyt eri lähteistä tietoa suunnitelmista, joita Sipilä on hahmotellut tai pitänyt esillä mahdollisina vaihtoehtoina.

Sipilä tai hänen avustajansa eivät ole toistaiseksi kommentoineet millään tavoin omistajaohjaukseen suunnitteilla olevia muutoksia.

Teollisuussijoituksen roolia ollaan kasvattamassa

Ylen lähteiden mukaan Sipilä on käynyt suunnitelmia läpi useissa eri ryhmissä. Keskustalaisilla ministereillä Anne Bernerillä sekä Olli Rehnillä on ollut Ylen tietojen mukaan valmistelutyössä merkittävä rooli.

Pääministeri on pyytänyt mielipiteitä ja näkemyksiä myös liikemiestuttaviltaan.

Ylen lähteiden mukaan hallitus suunnittelee Suomen Teollisuussijoituksen roolin selvää kasvattamista. Teollisuussijoitus on valtion kokonaan omistama pääomasijoitusyhtiö.

Sipilä on hahmotellut mallia, jossa Teollisuussijoitukselle mahdollistettaisiin suurempi riskinotto. Yhtiötä myös pääomitettaisiin merkittävästi lisää. Rahat tähän otettaisiin ilmeisesti valtionomaisuuden myynnistä saatavista tuloista.

Teollisuussijoitus tekee sekä suoraan että rahastojen kautta sijoituksia etenkin kasvaviin tai kansainvälistymistä hakeviin yrityksiin. Sipilän mallissa Teollisuussijoitus ottaisi siis suurempaa roolia auttaessaan yksityisiä yrityksiä kasvuun.

Tase töihin

Keskusteluissa on Ylen tietojen mukaan hahmoteltu myös mallia, jossa suomalaista pääomaa kerättäisiin laajemminkin eräänlaisiin kansallisiin kasvutalkoisiin. Mukaan houkuteltaisiin työeläkerahastoja sekä yksityisiä sijoittajia.

Työeläkerahastoille talkoisiin mukaan lähtö voi olla hyvin vaikeaa tai suorastaan vastenmielistä. Eläkerahan vaalijat haluavat etsiä sijoituksille mahdollisemman hyvää tuottoa, eivätkä eläkejohtajat halua sotkeutua luonteeltaan poliittisiin taloudellisiin päätöksiin.

Sipilä lupasi viime toukokuussa panna "valtion taseen töihin". Tuore pääministeri kertoi hallituksen järjestävän "strategisiin panostuksiin" 1,6 miljardia euroa rahaa. Sipilä lupasi, että tämä toteutetaan ilman lisävelkaa tai verotuksen kiristämistä.

Nyt hahmoteltava oleva valtion omistusten myllääminen liittyy taseen työllistämiseen. Pääministeri on rakentamassa Ylen tietojen mukaan merkittävää, jopa lähes kahden miljardin euron arvoista pakettia.

Ihminen työntää kirjekuorta postin laatikkoon.
Ylen tietojen mukaan Postin pilkkominen ja osittain yksityistäminen on yksi omistajapolitiikan muutoksissa esillä ollut asia.Hanna Lumme / Yle

Lisärahoitusta Talvivaaralle?

Ylen tietojen mukaan omistajaohjauksen tulevia linjauksia pohtiessa on käsitelty myös Talvivaaran kaivoksen omistavan yhtiön eli Terrafamen rahoitusta.

Kaivosyhtiön omistukset päätyivät valtion käsiin konkurssin jälkeen. Eduskunta on myöntänyt Terrafamelle rahoitusta lähes 250 miljoonaa euroa kaivoksen pyörittämistä varten.

Yle uutisoi jo helmikuussa, että Terrafamen rahat ovat loppumassa.

Ylen tietojen omistajaohjauksen tulevia linjauksia koskevissa keskusteluissa on todettu, että Terrafamea on pääomitettava vielä selvästi suuremmilla summilla kuin julkisuudessa on aiemmin todettu. Lisärahaa on löydettävä jopa satoja miljoonia euroja.

Vaasan hallinto-oikeus muutti muutama viikko sitten kaivoksen ympäristöluvat määräaikaiseksi. Oikeuden päätös vaikeuttaa yksityisen pääoman haalimista hankkeeseen, mikä korostaa entisestään valtion roolia.

Valtion kukkaron nyörien avaaminen Terrafamen lisärahoitukselle on kuitenkin poliittisesti arka aihe. Hallituspuolueidenkin sisällä on kansanedustajia, joiden mielestä valtion tulisi harkita kaivoksen toiminnan alasajoa.

Sipilä pitää ohjakset itsellään

Entinen yrittäjä ja yritysjohtaja Sipilä on ottanut valtion omistajapolitiikan hahmottelussa merkittävän roolin. Hallituksen salkunjaossa Sipilä päätti ottaa vastuulleen myös omistajaohjauksen.

Valtio on enemmistöomistajana yli 40 yhtiössä. Lisäksi valtiolla on merkittäviä omistuksia kahdessatoista pörssiyhtiössä. Näitä omistuksia hallinnoidaan valtion sijoitusyhtiön Solidiumin kautta.

Helsingin Sanomat kertoi huhtikuussa Sipilän käyvän läpi itse valtinyhtiöiden tilinpäätöksiä ja taseita.

Valtion salkusta löytyy melkoisen sekalainen seurakunta yrityksiä. Valtio esimerkiksi valmistaa viinaa (Altia), huoltaa raskaita ajoneuvoja (Raskone) ja pyörittää kustannustoimintaa (Nordic Morning). Valtionyhtiöitä toimii myös aloilla, joissa omistuksilla on vaikea nähdä enää strategista merkitystä.

Valtion omistajaohjauksen tulevaisuutta on ollut pohtimassa myös hallituspuolueista koottu yhdeksän kansanedustajan ryhmä. Linjauksia esitellään eduskunnassa 17. toukokuuta.

Ensi vaiheessa hallitus kertoo laajemmista strategialinjauksistaan. Yhtiökohtaisia päätöksiä on luvassa myöhemmin.

Tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun) voi tutustua valtion omistamiin yhtiöihin.

Lue seuraavaksi