Hyppää sisältöön

Pertsan ja Kilun seikkailuista tulossa kartta turisteille: "Koko Suomenlahti on ollut poikien leikkikenttänä"

Pertsa ja Kilu -nuortenkirjojen seikkailut saattavat tulevaisuudessa muuttua esimerkiksi matkailutuotteiksi. Kotkalainen Pekka Mandart tekee parhaillaan kaksikon seikkailupaikoista tietopakettia, josta voi jalostaa esimerkiksi digitaalista materiaalia tai karttoja.

Pertsan ja Kilun päärooleissa nähdään Konsta Lippo (vasemmalla) ja Roni Mäkinen. Kuva: Niklas Joki / Yle

Menneiden vuosikymmenten Pertsa ja Kilu -kirjojen paikat ja seikkailut aiotaan herättää uudella tavalla eloon.

Elokuvaohjaaja Pekka Mandart laatii parhaillaan seikkailuista tietopakettia "Merikorttia", josta voidaan tuottaa muun muassa digitaalista tai tulostettua materiaalia esimerkiksi turistien käyttöön.

– Kotkassakin on ollut esimerkiksi lehdissä juttua, joissa on ollut epätarkkuutta. Esimerkiksi Suulisniemi oli koti, mistä kaikki seikkailut lähtivät. Paikka mainitaan kirjoissakin kymmeniä kertoja.

Tiivistetty sisältö on valmiina lähiviikkojen aikana. Sen mahdollisesta julkaisusta erilaisilla alustoilla on Mandartin mukaan tarkoitus käydä keskustelua muun muassa paikallisen ammattikorkeakoulun väen kanssa.

Osaavuus ja itsenäisyys viehättävät

Kotkalainen Pekka Mandart on lukenut Pertsa ja Kilu -kirjat aikanaan monta kertaa ja nyt on ollut menossa uusintakierros.

– Kolme ensimmäistä kirjaa tapahtuvat samana kesänä. Jännittävää on, että niissä ei mennä Kotkan länsipuolelle eli ollaan Suulisniemen sekä Kotkanlahden välillä.

Kirjailija Väinö Riikkilä laajensi Pertsan ja Kilun reviiriä kirjoissaan myöhemmin esimerkiksi Kuolionsaaresta ulospäin.

– Kolme viimeistä kirjaa muodostaa trilogian. Niissä mennään muun muassa Loviisaan, Helsinkiin ja Ahvenanmaalle. Koko Suomenlahti on ollut poikien leikkikenttänä, sanoo Pekka Mandart.

Elokuvaohjaaja tietää myös, mihin kirjojen vetovoima perustuu:

Pertsa ja Kilu osaavat asioita sekä ovat itsenäisiä.

Pekka Mandart

– Ne ovat klassisia poikakirjoja. Pertsa ja Kilu osaavat asioita sekä ovat itsenäisiä. Yritteliäitä pienyrittäjiä, naurahtaa Pekka Mandart.

Kotkan kaupunkikin kunnioittaa perinteikästä poikakaksikkoa. Vuosi 2016 on nimetty Pertsa ja Kilu -kulttuurin teemavuodeksi (siirryt toiseen palveluun).