1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirkko eroon valtiosta, luontoon pakkosuojelua, paluu tutkijaksi – näin kokoomuksen johtajaehdokkaat vaaligalleriassa

Kokoomuksen nykyiset puheenjohtajakandidaatit kertoivat poliittisesta linjastaan vuoden takaisten eduskuntavaalien alla Ylen vaaligalleriassa. Vastauksista paljastuu uusia puolia. Vai tiesitkö, että Alexander Stubb suhtautuu Nato-jäsenyyteen varauksellisesti, tai että yhteiskuntaneuvottelujen takapiruna toiminut Petteri Orpo pitää työmarkkinajärjestöjen valtaa liian suurena?

politiikka
Alexander Stubb, Elina Lepomäki ja Petteri Orpo
Alexander Stubb, Elina Lepomäki ja Petteri OrpoKokoomus ja Yle Uutisgrafiikka

Jos kokoomuksen nykyisen puheenjohtajan Alexander Stubbin poliittinen ura jostain syystä katkeaisi, hänellä olisi varasuunnitelma. Ylen vaaligallerian haastattelussa Stubb sanoi kakkosvaihtoehdokseen tutkijan työn. Hän oli tutkijana ennen virkamiehen ja poliitikon uraa.

Stubb kertoi vaaligalleriassa myös, ettei kokoomuksen kannatuslukemien laskusta pidä olla huolissaan. Viime vaalien alla hän piti luotettavampana mittarina katugalluppia, eli kentän tunnelmaa.

Puheenjohtajan asemaa puolustava Stubb kertoi vuosi sitten Nato-kannastaan hyvin pidättyväisesti. Hän puhui mieluimmin itsenäisestä puolustuksesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb.

Puheenjohtajuutta tavoitteleva kansanedustaja Elina Lepomäki lainasi vaaligalleriassa Stubbin kolme pointtia-metodia kertoessaan, miten valtion velkaantumista pienennetään.

Sääntelyn pienentämisen ja julkisten menojen karsimisen ohessa kolmas pointti oli huolenpito kaikkein heikoimmista. Tähän joukkoon Lepomäki luki ne, jotka eivät kykene tekemään työtä, kuten lapset ja vanhukset. He tarvitsevat huolenpitoa, mutta ensisisijainen vastuu heikoimmista on perheillä.

Lepomäki kannatti vaaligalleriassa myös valtion ja kirkon erottamista toisistaan. Puheenjohtajakandidaatti halusi lakkauttaa kirkon verotusoikeuden. Kirkon olisi pärjättävä seurakuntalaisten jäsenmaksuilla.

Elina Lepomäki.

Viimeksi kisaan lähtenyt nykyinen sisäministeri Petteri Orpo oli vaaligalleriahaastattelun aikoihin maa- ja metsätalousministeri. Hänen mielestään vapaaehtoinen luonnonsuojelu ei riitä erityisen arvokkaiden luontokohteiden suojelussa. Esimerkkejä pakolla suojeltavista kohteista ei Orpolla ollut esittää.

Vaaligallerian haastattelun aikaan Orpo löysi eroja keskustan ja kokoomuksen talouspoliittisesssa linjassa. Orpo arvioi tuolloin keskustaa valtiovetoiseksi verrattuna kokoomuksen markkinavetoiseen talouspolitiikkaaan.

Orpo on ollut nykyisen hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tuskallisten yhteiskuntasopimusneuvottelujen kuluessa kokoomuksen linkki neuvotteluosapuolten välillä. Vaaligalleriassa Orpo piti työmarkkinajärjestöjen valtaa liian suurena.

Petteri Orpo.
Lue seuraavaksi