"Leppoisin mielin eikä pakarat kireinä" – polkupyörämatkailu antaa elämyksiä

Pirkanmaalla on polkupyörämatkailijoille paljon tarjottavaa. Paikalliset intohimoiset polkijat ovat aina osanneet kiertää alueen isoja ja pieniä järviä, mutta tavoitteena on houkutella maakuntaan yhä enemmän myös muita kuin paikallisia ja muitakin kun suomalaisia polkijoita. Osan matkasta voi taittaa junalla tai sisävesilaivalla.

polkupyörät
Rantakallion lätäköitä ja kasvillisuutta
Maisema, vesi ja luonto houkuttelevat Näsijärven kierrokselle. Matkanvarrelta löytää myös kiinnostavia maatilamatkailutiloja ja ihmisen rakentamia nähtävyyksiä.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Pyöräilyturismista yritetään tehdä Pirkanmaan matkailun vetonaulaa. Pyöräilyturismi on muualla Euroopassa miljoonabisnestä, ja Pirkanmaalta kyllä löytyy tarjottavaa. Ekokumppanit Oy:n projektiasiantuntija Olli Vakkala luettelee Tampereen seudun valtteja. Ensimmäisenä tulevat tietenkin mieleen maastot ja maisemat.

– Maasto on melko tasaista eikä täällä ole esimerkiksi korkeita vuorenhuippuja. Ja meillä on paljon hyvin kauniita järvimaisemia.

– Meillä on myös hienoja maatilamatkailutiloja, erilaisia nähtävyyksiä ja kansallispuistojakin turisteille tarjottavaksi, sanoo Olli Vakkala.

Hiljainen on kylätie

Näsijärvireitillä on aika hyväkuntoisia teitä, mutta silti niillä saa polkea melko rauhassa. Auto ei välttämättä kovin usein suhauta pyöräilijän ohi tai tule häntä vastaan.

– Tiet ovat ihan kohtuullisessa kunnossa.

Vanha polkupyörä
Anna Sirén / Yle

Asfaltoituja teitä on paljon, mutta silti monet niistä ovat melko vähän liikennöityjä, muistuttaa Olli Vakkala.

Pyörämatkailuun ei juuri muuta kaivatakaan.

– Kuka tahansa on mahdollinen pyöräturisti. Kunhan pyörä on kunnossa niin, ettei se hajoa heti ensimmäisessä kurvissa. Ja kunhan vielä matkaseurakin on hyvää. Avoimin ja leppoisin mielin vaan tehdään matkaa eikä mitenkään pakarat kireinä.

Näsijärven ympärille on markkinoitu reittejä jo kahtena edellisenä kesänä ja tämän kesän uutuutena lanseerataan myös Pyhäjärvelle lukuisia eri reittivaihtoehtoja.