1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Suomalaisyritykset: Venäjän kotimarkkinat toipumassa

Venäjällä toimivat suomalaisyritykset suhtautuvat varovaisen toiveikkaasti tulevaisuuteen. Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki kehottaa suomalaisyrityksiä seuraamaan erityisesti Murmanskin ja Arkangelin alueiden kehitystä.

Kuva: Tapani Leisti / Yle

Venäjällä toimivat suomalaisyritykset suhtautuvat toiveikkaasti tulevaisuuteen. Hyvin pärjäävät erityisesti yritykset, joilla on paikallista tuotantoa Venäjällä, osoittaa tuore Venäjän kaupan barometri.

– Suomalaisten yritysten kannattaa seurata erityisen tarkasti kehitystä Murmanskin ja Arkangelin alueilla, joilla on meneillään ja käynnistymässä mielenkiintoisia investointeja, luonnehtii Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki.

Häni patistaakin suomalaisyrityksiä valmistautumaan hyvässä ajoin Venäjän talouden nousuun ja ottamaan selvää pohjoisen kehittyvistä markkinoista.

Vientikaupan näkymät ovat edelleen kehnot

Suomalaisyritysten mukaan Venäjän kotimarkkinat ovat toipumassa, mutta vienti ei vedä edelleenkään. Tämä selviää suhdannekyselystä, johon vastasi lähes 700 idänkauppaa tekevää suomalaisyritystä.

Keskuskauppakamarin mukaan Venäjän kotimarkkinat ovat rauhoittumassa, mutta venäläisten heikentynyt ostovoima tuntuu yhä Suomen viennissä ja matkailussa.

Lapin kauppakamarin mukaan viime syksynä vain 30 prosenttia yrityksistä uskoi Venäjän talouden vahvistumiseen, mutta nyt luku on noussut 52 prosenttiin.

Rautajoen mukaan Venäjä on talousongelmista huolimatta panostanut arktisen alueensa kehittämiseen. Murmanskin alueesta on tulossa rakenteilla olevan Novatekin Jamalin LNG -laitoksen huoltokeskus.

– Lisäksi Murmanskin sataman länsirannalle tulevaa rautatietä rakennetaan parhaillaan ja Kuolan niemimaan lukuisat kaivosyhtiöt ovat jatkamassa tuotanto- ja logistiikkateknologiansa uudistamista, sanoo Rautajoki.

Murmanskin kaupunki täyttää lokakuun alussa 100 vuotta ja samassa yhteydessä odotetaan presidentti Vladimir Putinin julkistavan uusia alueen kehittämishankkeita.

Kauppakamarissa kiinnostavina pidetään myös Arkangelin alueen näkymiä, sillä kiinalaiset ovat investoimassa alueella engerian tuotantoon ja pitkään suunnitellun Belkomur -ratahankkeen toteuttamiseen.