1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmaveteraani DC-3 ilahdutti Joensuussa – video

Suomen ainoa lentokuntoinen DC-3 vieraili viikon verran lentokentällä Joensuun tuntumassa. Koneeseen asennettiin satelliittinavigointivarustus, hätälähetin ja ja uusi transponderi. Myös koneen lentäjiä oli koolla suorittamassa vuosittaisia tarkastuslentoja.

Kotimaan uutiset
DC-3 Joensuun lentoasemalla.
DC-3:a päivitettiin Joensuussa, josta se matkasi takaisin kotiinsa Vaasaan.

Vuonna 2015 DC-3 lensi kaikkiaan noin 74 lentotuntia. Jokaista lentotuntia kohden huoltotöitä tehtiin yli 30 tuntia, koneveteraania pidetään kuin silmäterää.

Koneen omistaa Airveteran Oy, ja sitä operoi ja huoltaa DC-yhdistys ry. Seurassa on jäseniä tällä hetkellä 3200.

Konevanhuksen matkavauhti on 250 kilometriä tunnissa, ja sen tankkeihin mahtuu kerrallaan noin 3000 litraa polttoainetta. Määrällä lentää kahdeksan tunnin ajan, jos lasti ja lentotempo ovat maltillisia.

Onttolan kentällä pyöri viikon ajan paljon innokkaita lentokonebongareita, koneveteraani herätti kiinnostusta. Kimaltava alumiininen ulkokuori, ja moottoreiden rouhea ääni erottaa DC-3:n nykykalustosta edukseen.

DC-3 OH-LCH on valmistettu Santa Monicassa Yhdysvalloissa, se rullasi tehtaalta ulos jouluaattona 1942. Ilmaveteraani on pitkän ikänsä varrella palvellut niin sotilaita Normandian maihinnousussa, kuin vuosikymmenten ajan siviiilimatkustajiakin.

Seuraavan kerran veteraanikone nähdään Itä-Suomessa kesäkuussa, kun kone saapuu lennättämään yleisöä Kuopioon Ilmailuliiton päälentonäytökseen 18. - 19.6.

Lue seuraavaksi