1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sähkölasku

Maanviljelijät pystyneet maksamaan sähkölaskunsa melko hyvin Pirkanmaalla

Lähes kaikki Pirkanmaalla toimivat sähköyhtiöt kertovat, että tiloilla ei ole ollut maksuvaikeuksia. Muutama maanviljelijä on kuitenkin saanut lisäaikaa sähkölaskujensa maksuun.

Sähkölasku
Lehmiä navetassa
Antti Eintola / Yle

Pirkanmaalla maanviljelijät ovat pystyneet maksamaan sähkölaskunsa melko hyvin maatalouden ahdingosta huolimatta. Lähes kaikista Pirkanmaalla toimivista sähköyhtiöistä kerrotaan, että maanviljelijöillä ei ole ollut vaikeuksia laskujensa maksamisessa.

Paikoin ahdinko on kuitenkin näkynyt.

Esimerkiksi Virroilla toimivan Koillis-Satakunnan Sähkön mukaan tilojen talousvaikeudet näkyvät asiakaskunnassa. Myös sähkönsiirtoyhtiö Carunalla on ollut kymmeniä maatalouteen liittyviä sähkökatkoja koko maassa alkuvuoden aikana. Alueellisia tietoja ei ole saatavilla.

Koillis-Satakunnan Sähkön myyntipäällikkö Aarne Haikonen kertoo, että muutaman tilallisen kanssa on neuvoteltu maksuaikatauluja uusiksi.

– Laskuja on ollut maksamatta talvesta lähtien, siis muutaman kuukauden ajalta. Sähköjä ei ole kuitenkaan jouduttu katkaisemaan yhdeltäkään tilalta.

Ylen MOT-ohjelman mukaan Kuopion seudulla viideltätoista maatilalta on jouduttu katkaisemaan sähköt maksuvaikeuksien vuoksi.

Maanviljelijät ovat kärsineet muun muassa Venäjän vastapakotteista, jotka tulivat voimaan pari vuotta sitten. Myös maataloustuet ovat pienentyneet. Viimeinen niitti ahdingossa oli Maaseutuviraston viime vuoden tukien maksun viivästyminen.