Vappupalloja, keksejä, pattereita, auto – Angry Birds -krääsä on nähnyt kulta-aikansa?

Peliyhtiö Rovion liikevaihdosta parhaimmillaan lähes puolet koostunut Angry Birds -mobiilipelin oheistuotteista. Nyt tuotteet jäävät kauppojen hyllyille, ellei uusi elokuva saa kuluttajien kiinnostusta heräämään uudelleen.

talous
Angry Birds -ilmapalloja.
Ritva Tarkki / Yle

Yksi maailman ladatuimmista mobiilipeleistä on elänyt vilkkaan elämän myös pelin ulkopuolella. Vihaiset linnut ovat koristaneet mukeja, vaatteita, ilmapalloja ja niin edelleen.

Parhaimmillaan yhtiö on kertonut oheistuotteiden kattavan lähes puolet Rovion tuloista.

Parin viime vuoden aikana kiinnostus "änkkäri"-tuotteisiin on sen sijaan hiipunut. Toissa vuonna yhtiön liikevaihto putosi roimasti, ja syynä pidettiin juuri oheistuotteista saatavien lisenssitulojen pienenemistä.

Pelialan järjestön Neogamesin johtaja Koopee Hiltusen mukaan kaari on oheistuotebisneksessä tavallinen.

– Se on luonnollista, jos katsoo mitä tahansa kansainvälistä brändiä, Hello Kittyä tai vaikkapa Disneytä. Ensin ne tulevat rytinällä markkinoille. Sen jälkeen niillä on omat ylä- ja alamäkensä.

Angry Birds on edelleen maailman ladatuin mobiilipeli. Pelin eri osia on ladattu yhteensä noin 3 miljardia kertaa.

Se, että oheistuotteet ovat olleet Roviolla niin merkittävässä roolissa on suomalaisessa peliteollisuudessa Hiltusen mukaan poikkeuksellista.

– Angry Birds -peli julkaistiin 2009. Jo vuonna 2010 oheistuotteet otettiin mukaan. On suomalaisen peliteollisuuden historiassa ensimmäinen kerta, kun oheistuotebisnestä tehdään tässä mittakaavassa.

Uusi elokuva voi saada kiinnostuksen oheistuotteita kohtaan nousuun, uskoo Hiltunen. Se ei kuitenkaan ole yhtiölle elämän ja kuoleman kysymys, hän arvioi.

– Rovio ei nouse tai kaadu oheistuotteiden mukana. Peliliiketoiminnan liikevaihto on viime aikoina kasvanut.

Angry Birds -elokuva saa ensi-iltansa ensi viikolla. Sen myötä yhtiö on tehnyt uusia lisenssisopimuksia oheistuotteiden valmistajien kanssa.

Muutakin on luvassa: Lontoon kuuluisan vahakabinetti Madame Tussaudsin näyttelyssä nähdään Angry Birds -elokuvan hahmot.