Veneilijöille yli sata uutta paikkaa Savitaipaleelle – kirkonkylän sataman venepaikat kaksinkertaistuvat

Kunta aikoo uudistaa huomattavasti kirkonkylän venesatamaa. Kolmen uuden laiturin lisäksi tulee telaranta pienveneille ja noin sata uutta pysäköintipaikkaa autoille.

ruoppaus
Savitaipaleen venesatama.
Yle / Ville Toijonen

Savitaipaleen kunta suunnittelee kirkonkylän venesataman perusteellista laajentamista. Satamassa on nyt satakunta laituripaikkaa veneille ja tarkoitus on tehdä 105 paikkaa lisää. Lisäksi koko satama-alue aiotaan ruopata.

– Tämä on ollut suunnitelmissa jo pitkään. Nyt aika oli hyvä tämän toteuttamiselle, sanoo osastopäällikkö Vesa Roiko-Jokela Savitaipaleen kunnan teknisestä toimesta.

Satamaan tehdään myös noin sata uutta pysäköintipaikkaa autoille ja pienveneiden rantaan uusi telapaikka, missä veneet saadaan vedettyä helpommin maalle. Suunnitelmien budjetti on 800 000 - 850 000 euroa.

Ruoppaus joudutaan tekemään tarkasti

Suunnitelma on nyt Lappeenrannan seudun ympäristötoimen arvioitavana. Lautakunnasta lupakierros jatkuu aluehallintovirastoon ja mahdollisesti Tukesiin.

Tukes on toukokuusta alkaen valvonut kuluttajaturvallisuutta. Kaksinkertaistuvan satamapaikkojen määrän uskotaan lisäävän myös veneilyä. Sataman vieressä on kunnan uimaranta, joten veneilyn määrän kasvu jouduttaneen ottamaan huomioon suunnitelmissa.

Mikäli Savitaipale saa luvat jouhevasti, alkaa satama-alueen ruoppaus jo ensi syksynä.

– Ruopattavaa on kaikkiaan noin 7500 kuutiota, josta suurin osa ruopattavasta maasta sijoitetaan geotuubeihin. Nämä isoilta sukilta näyttävät tuubit päästävät veden läpi, mutta ruopattu maa-aines jää kangasmaisiin putkiloihin, kertoo Roiko-Jokela.

Ruoppaus joudutaan tekemään huolellisesti, koska Kuolimo on hyvin tärkeää Natura 2000 -aluetta. Ruoppaus on myös iso osa koko sataman kohennuksen budjetista.

Jos suunnitelmat etenevät aikataulussa, valmista olisi Vesa Roiko-Jokelan mukaan ensi vuonna tai ihan viimeistään kesällä 2018. Venepaikkojen maksujen korotuksista ei ole vielä päätöstä.