"En halunnut ottaa syliini pientä nyyttiä ja hoivata häntä tupakalta haisevana" – Näistä syistä lukijat tumppasivat tupakan

Rakastumisen autuus tiedetään, mutta Ylen lukijoiden mukaan se auttaa jopa tupakoinnin lopettamisessa. Myös lasten paheksunta tai uuden lapsen syntymä tsemppaavat eroon pahasta tavasta, lukijat paljastavat.

terveys
Mies ja nainen tupakalla.
Hanna Lumme / Yle

– Rakastuminen korvasi tupakan, jota kärytin seitsemän vuotta. Vajaa tupakka-aski jäi Tampereen yo-talon pöydälle, nimimerkki _Jussi _kertoo tupakoinnin lopettamisesta.

Kysyimme Ylen lukijoilta, mikä saisi tumppaamaan tupakan. Yllättävän moni lukijoiden konsteista liittyy ihmissuhteisiin ja lapsiin.

Moni on lopettanut, koska ei ole enää kehdannut sauhutella tai ei ole halunnut altistaa jälkikasvuaan tupakalle.

Koko lapsuuteni vihasin äitini tupakointia ja pelkäsin, että hän sairastuu.

Nimimerkki Annu

– Lopetin 19 vuoden sauhuttelun jälkeen, koska rakastuin. En voinut pakottaa kumppaniani kestämään savuttomana ihmisenä tupakoinnin haittoja. Olen ollut kohta kuusi vuotta ilman henkosen henkosta, ilman purukumeja, suihkeita, laastareita tai höyryjä, ja kumppanini on siitä oikein tyytyväinen, Sanakassara sanoo.

– Puolitoistavuotias tyttäreni tuli keittiöstä luokseni tiskipöydältä saamansa askista otettu sytyttämätön tupakka suussaan. Silloin päätin, että en anna lapsilleni tätä mallia. 26 vuotta, ja savuakaan en ole vetänyt. Tyttäreni ei tupakoi, Juke kertoo.

"En ole katunut päivääkään"

Yksi lukijoista kertoo tumpanneensa tupakan 30 vuoden polttamisen jälkeen, kun sai kuulla tulevansa isovanhemmaksi.

– Vaikka en koskaan ollut polttanut sisällä enkä omien lasteni läheisyydessä, tiesin, että haju jää ihoon, vaatteisiin ja hiuksiin. En todellakaan halunnut ottaa syliini pientä nyyttiä ja hoivata häntä tupakalta haisevana, nimimerkki _Nainen vm. -58 _kirjoittaa ja jatkaa:

Puolitoistavuotias tyttäreni tuli keittiöstä luokseni sytyttämätön tupakka suussaan.

Nimimerkki Juke

– Olen suunnattoman kiitollinen, ettei tarvitse nähdä "mummien poikien" kasvoilla hämmentynyttä ja paheksuvaa katsetta, minkä näin usein omilla tyttärilläni ilmoittaessani tupakalle piipahtamisesta. Helppoa lopettaminen ei ollut. Aloitin nikotiinivalmisteilla, ja kun olin päässyt fyysisestä riippuvuudesta, siirryin kurkkupastilleihin.

Annu kertoo, että hän ei ole koskaan sytyttänyt ensimmäistäkään tupakkaansa äitinsä esimerkin vuoksi.

– Koko lapsuuteni vihasin äitini tupakointia ja pelkäsin, että hän sairastuu. Tupakkaan oli aina varaa, vaikka moneen muuhun tärkeään ei. Hän kuoli keuhkosyöpään.

Sairastuminen auttoi lopettamaan

Monen lopettamispäätöksen takana on ollut huoli terveydestä. Lukijat kertovat kyllästyneensä rohisevaan hengitykseen ja havahtuneensa sairauskohtauksiin.

Monet vastaantulijat ovat tuhkanharmaita kasvoiltaan, huomaa nyt.

Esko K70

– Tuskastuin siihen, että hengästyin kävellessä. Pitkäkseni käydessäni keuhkot vinkuivat ja rahisivat. Kauempana tulevaisuudessa odottavat terveysuhat eivät olisi riittäneet syyksi lopettamispäätökseen. Onneksi olo koheni nopeasti, niin motivaatio pysyi yllä, Jyväskyläläinen sanoo.

29 vuotta tupakoinut lukija kertoo lopettaneensa tupakoinnin sydäninfarktiin. Hän pääsi sauhuttelusta eroon tupakoinnin lopetusryhmän tuella.

– Yskä pois, samoin pihinä ja vinkuna, portaita voi kävellä, ruoka maistuu ja hajuaisti parantunut, veri kiertää niin, että naama jopa punoittaa joskus. Monet vastaantulijat ovat tuhkanharmaita kasvoiltaan, huomaan nyt. Sydän- ja verisuonisairaudet ovat yleisempiä ja todennäköisempiä tupakkasairauksia kuin keuhko-ongelmat, mutta jääneet vähemmälle huomioille, Esko K70 pohtii.

– Henkistä valmiutta lopettamiseen oli jo, kun sairastuin influenssaan, joka piti tiukassa otteessaan pari viikkoa, eikä siinä sairastellessa tupakointi tullut mieleenkään. Taudin antaman alkuvauhdin jälkeen päätin jatkaa raittiutta ja niin pääsin lopullisesti eroon tupakoinnista, nimimerkki Turhaa hommaa sanoo.

Vaarojen toistelu käy hermoon: "Aivan kuin sanottaisiin tyhmäksi"

– Vakaa päätös ja päätöksessä pysyminen. Siten minä lopetin. Apuvälineinä olivat muut rentouttavat asiat – saunominen, päiväunet, meditointi, lakritsapatukoiden imeskely, mitä vain keksin. Lisäpontta antoi harmaaihoisen keltahampaisen rumiluksen kuva seinällä – haluan mieluummin olla raikas, reipas ja kaunis kuin sellainen ihminen, Motivointi-nimimerkki muotoilee.

Oikeastaan kaikki täysipäiset ihmiset tietävät syyt tupakoinnin lopettamiseen.

Nimimerkki Timo

Osa lukijoista huomauttaa, että tupakoitsijat kyllä tietävät, miksi lopettaminen kannattaa.

– Oikeastaan kaikki täysipäiset ihmiset tietävät syyt tupakoinnin lopettamiseen. Syiden jankuttaminen syyllistää ja tekee vaivautuneeksi. Aivan kuin sanottaisiin tyhmäksi. Suurempi ongelma lähes kaikille tupakoiville, myös minulle, ovat keinot, joilla voisi päästä riippuvuudesta eroon. Ei tarvita syitä vaan keinoja, nimimerkki Timo sanoo ja jatkaa:

– Yritin varmaan tuhat kertaa 30 vuoden aikana. Se oli todella turhauttavaa. En tiedä miksi, mutta eräänä päivänä taas yritettyäni onnistuin. Ehkä riippuvuuskin vaihtelee ja lopettamisen osuessa sattumalta oikeaan kohtaan se vain onnistuu. Olin niin mielissäni, että säästin rahat ja ostin niillä moottoripyörän. Pääsee silläkin hengestään, mutta antaa sentään mahdollisuuden vaikuttaa itse.