1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanginvartijat lakossa Belgiassa – hallitus patistaa sotilaat vankiloihin

Kolmen vankilan vartijat ovat olleet kaksi viikkoa lakossa vastustaakseen Belgian hallituksen leikkauksia.

Ulkomaat
Merksplasin vankila Pohjois-Belgiassa.
Merksplasin vankila Pohjois-Belgiassa. Stephanie Lecocq / EPA

Kaksi viikkoa jatkunut vanginvartijoiden lakko on pakottanut Belgian hallituksen määräämään armeijan vankiloihin. Yhteensä 180 sotilasta on määrätty avustamaan vankiloissa tällä hetkellä työskenteleviä poliiseja ja Punaisen Ristin työntekijöitä.

Kolmen belgialaisvankilan vartijat ovat lakossa vastalauseena hallituksen budjettileikkauksille, jotka ovat johtaneet vartijoiden mukaan vaarallisen vähäisiin miehityksiin vankiloissa. Lakot sijoittuvat Belgian suurimpiin vankiloihin, joista kaksi sijaitsee pääkaupungissa Brysselissä ja yksi läheisessä Liègen kaupungissa.

Leikkausten myötä vankiloiden olot ovat heikentyneet Belgiassa, mikä vaikuttaa jo vankien perusoikeuksiin. Osa vangeista ei pääse suihkuun tai saa kaikkia päivittäisiä aterioita. Myös lain takaama oikeusapu ei ole kaikkien vankien saatavilla.

Vanginvartijoiden liittojen mukaan alimiehitys on myös rajoittanut vankien pääsyä kursseille ja muihin toimintoihin, jotka vähentävät väkivaltaisuutta ja ennaltaehkäisevät rikosten uusimista.

Belgian oikeusministeri Koen Geens on esittänyt, että tämän vuoden aikana vankiloihin palkattaisiin yli 400 uutta työntekijää.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi