1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koulukin sai jäädä – isä ja poika tulivat toiselta puolen Suomea katsomaan "voittamattomia" jenkkihävittäjiä

Kuopion lentoasema Rissalassa on näinä päivinä lentokonebongarin paratiisi. Suomalaisten ja amerikkalaisten yhteinen lentoharjoitus on tuonut Savon taivaalle F-15-ilmaherruushävittäjiä sekä KC-135-tankkauslentokoneen.

Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Poikkeuksellinen lentoharjoitus houkuttelee tämän ja ensi viikon aikana runsaasti lentokonebongareita Kuopion lentoasemalle Rissalaan. Harjoituksen aloituspäivänä maanantaina paikalla oli useita kymmeniä konebongareita.

Järvenpääläinen Marko Koponen oli paikalla jo aamukahdeksalta 13-vuotiaan Jaakko-poikansa kanssa. Lentokoneet ovat kiinnostaneet Marko Koposta pikkupojasta lähtien.

– Heti talvella kun tästä vierailusta kuulin, päätin että pitää lähteä katsomaan jos vain mahdollista. Näitä yhdysvaltalaiskoneita en ole aiemmin livenä nähnyt.

Marko Koponen työskenteli pitkään lentokonemekaanikkona Finnairilla ja konebongaus on vienyt ympäri Suomea. Konebongauksessa on huolehdittava myös omasta tankkauksesta – Koposilla oli autossaan eväänä piirakoita ja juotavaa.

Nettifoorumeilla kirjoittavat nimet saavat harjoituksissa kasvot.

Marko Koponen

Kuudesluokkalaiselle Jaakolle otettiin konebongausreissua varten pari päivää vapaata. Koposten suunnitelmissa oli seurata Rissalan harjoitusta maanantaina useita tunteja ja tiistaina vielä aamupäivällä muutama tunti ennen kotiinpaluuta Järvenpäähän.

"Sinne pitäisi joskus vielä päästä"

Marko Koponen arvioi arkistoissaan olevan valokuva ainakin parista tuhannesta eri lentokoneesta. Hyvän lentokonekuvan ottaminen ei ole välttämättä ihan helppoa.

– Hyvä myötävalo ja sommittelu sekä hieno kone, siitä se syntyy.

Jaakko Koponen oli Rissalassa ensimmäistä kertaa kuvaamassa sotilaskoneita. Lentokoneiden lisäksi innokas valokuvaaja ottaa kuvia myös linnuista.

Erilaisissa lentoharjoituksissa ja -näytöksissä liikkuu paljon samoja bongareita. Kokenut harrastaja näkee tapahtumissa usein tuttuja kasvoja.

– Nettifoorumeilla kirjoittavat nimet saavat harjoituksissa kasvot ja koneista jutellaan helposti harrastajaporukassa, sanoo Marko Koponen.

Toistaiseksi Koposet ovat kuvanneet lentokoneita vain Suomessa, mutta tulevaisuudessa saattaa olla edessä harrastusreissu myös maailmalle.

– Englannissa pidettävä Flying Legends Airshow kiinnostaisi. Siellä on paljon vanhoja sotakoneita esillä ja sinne pitäisi kyllä joskus vielä päästä, sanoo isä-Koponen ja Jaakko-poika nyökyttelee tyytyväisenä vieressä.

Arkistossa jopa 20 000 konekuvaa

Rissalan harjoituksen avauspäivää seurasivat Karjalan lennoston kiitoradan viereen tuomalta perävaunulta myös kuopiolainen Jorma Kelo ja outokumpulainen Unto Kinnunen.

Jo varttuneempi kaksikko ei tuntenut toisiaan aiemmin, mutta koneita katsellessa juttu alkoi luistaa. Jorma Kelo teki työuransa sotilaana, mutta ei kuitenkaan ilmavoimissa.

– Kiinnostus ilmailuunhan se tänne vetää. Konebongareilla riittää aina juttua kun on yhteinen kiinnostuksen kohde, sanoo Kelo.

Jo 1960-luvulta lähtien lentokoneita kuvanneen Jorma Kelon arkistoissa on noin 20 000 konekuvaa. Kameroiden kehittyminen on osaltaan helpottanut harrastusta.

Heti talvella kun tästä vierailusta kuulin, päätin että pitää lähteä katsomaan jos vain mahdollista.

Marko Koponen

– Enää ei tarvitse miettiä, että nyt on vain 20 kuvaa filmirullassa jäljellä. Eihän siitä muuta kuin kuvaa kiitoradalta ylös nousevaa konetta ja yrittää saada teräviä kuvia.

Tällaista kalustoa Savon taivaalla näkyy

Oregonin kansalliskaarti on tuonut Rissalaan kuusi 173. hävittäjälennoston Boeing F-15-hävittäjää sekä 141. ilmatankkauslennoston Boeing KC-135 -tankkauslentokoneen.

F-15 Eagle on hävittäjä, jota sen valmistaja Boeing markkinoi Yhdysvaltojen ilmavoimien "ilmaherruuden selkärankana". Niitä ei ole saatu pudotettua taistelussa alas. KC-135 Stratotanker on puolestaan 40-metrinen tankkauskone.

Lisäksi Rissalassa on nähty massiivinen Boeing C-17 Globemaster (siirryt toiseen palveluun), joka on suunniteltu kuljettamaan suuria tarvike- ja miehistömääriä pienillekin lentokentille missä tahansa maailmassa.