1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kilteinkin koira voi olla pesivän linnun pahin painajainen

Hyvin koulutettu ja kaikille kiltti koira voi häiritä pesiviä lintuja. Jos koira säikäyttää hautovan emolinnun, paikalle saattaa tulla varis ja syödä munat. Metsästykoira saattaa syödä munat, poikaset tai jopa emon. Siksi ne on pidettävä kiinni.

luonto
Koira Capo lepäilee sohvalla. Kooikerhondje rotu.
Mari Karjalainen / Yle

Koiranomistajien ja muiden kuntalaisten tunteet käyvät nyt kuumana. Esimerkiksi Puskaradio Oulu -Facebook-yhteisössä kerrotaan päivittäin, kuinka omistajat ulkoiluttavat koiriaan vapaana, ja kuinka irti olevat koirat käyvät toisten koirien kimppuun, pelottelevat ihmisiä tai jopa tunkeutuvat takaoven kautta sisälle asuntoon.

Lain mukaan kaikki koirat on pidettävä aina kytkettyinä taajamassa. Taajamien ulkopuolella koirien kiinnipitoaika on 1.3.-19.8.

Lain kohta, jossa sanotaan, että koiraa pidetään niin, että se on välittömästi kytkettävissä, ei anna omistajalle oikeutta päästää hyvin koulutettuakaan koiraansa juoksentelemaan vapaasti. Se tarkoittaa, että koira kulkee omistajan vieressä ja sen voi tarvittaessa heti kytkeä.

Koirat voivat häiritä pesintää monella tavalla

Koiran irti pitämistä ei voi perustella sillä, että koira ei ole aggressiivinen ihmisiä tai toisia koiria kohtaan. Kiinnipitolailla turvataan luonnonvaraisten eläinten pesintä.

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen jäsen Ari-Pekka Auvinen on kahden koiran omistaja. Hänen kotonaan on jatkuvasti hoidossa sairaita tai loukkaantuneita lintuja, ja toisinaan linnut ja koirat kaverustuvat.

– En haluaisi olla jyrkkä tämän asian suhteen, koska omistaja voi tosiaan olla varma, ettei koira häiritse lintuja, Auvinen pohtii, mutta jatkaa asiaa lintujen näkökulmasta:

– Koirat voivat syödä linnunpoikasia, munia ja isommat koirat jopa emolintuja.

Jos avopesä jää ilman emon valvontaa, tulee selvää jälkeä.

Risto Tornberg

Yhdistyksen puheenjohtaja Risto Tornberg, koiranomistaja hänkin, pohtii, että koirat saattavat touhuttaessaan hätistää hautovan emon pois pesästä, jolloin munat ja poikaset jäävät ilman suojaa.

– Lähistöllä saattaa olla varis kyttäämässä, joka lehahtaa heti paikalle kun pesä jää tyhjäksi ja syö poikaset ja munat.

Joskus käy niin, että varis, tai koirakin, saattaa vaurioittaa munaa niin, ettei siitä koskaan kuoriudu poikasta. Hylätyt munat päätyvät varisten tai muiden munarosvojen suihin.

– Avopesijöiden kohdalla tulee selvää jälkeä, jos pesä jää ilman emon valvontaa, Tornberg toteaa.

Avopesijöitä ovat esimerkiksi kahlaat ja lokkilinnut.

Pesimäpaikoille ei kannata ollenkaan mennä

Luonnostaan uteliaat koirat saattavat metsässä juostessaan löytää maapesijöiden, kuten pajulinnun, punarinnan tai kirvisten pesiä. Myös lentokyvyttömät, maassa pomppivat linnunpoikaset kiinnittävät koiran huomion.

Rannat ja rantaniityt ovat paikkoja, joissa saattaa pesiä harvinaisia ja jopa erittäin uhanalaisia lintuja.

– Oulussa Oritkarin ranta on sellainen paikka. Vaikka siellä on kylttejäkin, ettei koiria saisi siellä ulkoiluttaa, konflikteja syntyy, Auvinen kertoo.

Jos linnut hätäilevät, pesä on lähellä.

Ari-Pekka Auvinen

Oritkarin rannoilla perii uhanalaisia kahlaajalintuja, esimerkiksi lapinsirri, sekä äärimmäisen uhanalainen rantakurvi. Toinen lintujen erityisalue on Pateniemen saha-alue.

– Alavat rantaniityt ja rannat ovat sellaisia paikkoja joihin ei kannata viedä koiria. Varsinkin, jos huomaa että siellä on lintuja, Auvinen sanoo.

– Kannattaa myös tarkkailla lintuja. Jos ne hätäilevät, niin tietää että pesä on lähellä, ja paikalta kannattaa poistua.

Kylmällä ja sateisella säällä vältetään pesimärantoja

Rantalintujen poikaset jättävät pesän melkein heti kuoriuduttuaan, ja piilottelevat sen jälkeen heinikossa.

Pesimärannalle ei Auvisen mukaan kannata mennä kylmällä ja sateisella kelillä ollenkaan.

– Jos emo jättää munat ja vastakuoriutuneet poikaset ja ne jäävät ilman emon antamaa lämpöä, ne kylmettyvät nopeasti. Jo viikon vanhat poikaset pärjäävät ilman emoa, mutta sitä pienempiä emot vielä lämmittävät.

Kriittisin aika on toukokuun puolivälistä heinäkuun alkuun.

Ari-Pekka Auvinen

Koirien kiinnipitoaika on maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti. Auvinen miettii, että lintujen pesinnän kannalta kriittisin aika on nyt käsillä.

– Sanoisin että linnut hautovat tai niillä on pienet poikaset toukokuun puolivälistä heinäkuun alkuun.

Töyhtöhyypät aikaisina lintuina ovat jo aloittaneet hautomisurakkansa. Myöhäisimpiä hautojia ovat lapinsirri ja jotkut tiirat.

Auvisen mukaan hautovat linnut eivät ole kovin herkkiä, mutta jos pesimäalueella liikkuu jatkuvasti paljon ihmisiä ja koiria, ne häiriintyvät.

– Oulun Aaltokankaalla oli pari vuotta sitten tapaus, jossa ihmiset olivat huolissaan alueella pesivästä joutsenesta, hän muistelee.

Lue seuraavaksi