Tuusula yrittää elävöittää toriaan paviljongilla, jota esitellään myös Venetsian biennaalissa

Kuollut torielämä on monen pikkupaikkakunnan ja pikkutorin kohtalo. Tuusulassa yritetään elävöittää keskellä Hyrylää sijaitsevaa toria puisella paviljongilla, jonka ovat suunnittelleet Aalto-yliopiston arkkitehtuuriopiskelijat. Paviljonki oli viime kesänä esillä Helsingissä. Talvisin paviljonki toimii valotaideteoksena.

Kotimaa
Tuusulan torille kohoava puinen paviljonki oli viime kesänä Helsingissä Desing-museon ja Arkkitehtuurimuseon välissä. Tuusulassa paviljongin on määrä olla pystyssä viisi vuotta, talvisinkin.
Varpu Helpinen / Yle

Aalto-yliopiston Wood Program -ohjelman (siirryt toiseen palveluun) opiskelijat rakensivat puisen Säie-paviljongin viime kesänä Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon väliin Helsingissä. Sieltä sen bongasi Tuusulan kuntakehityslautakunnan puheenjohtaja, Tuusulan puolesta -yhdistyksen Tupun Jussi Salonen, joka ehdotti paviljonkia elävöittämään Hyrylän toria.

Nyt Säiettä kootaan torilla. Tähän asti torilla vastapäätä kunnantaloa, terveyskeskuksen vieressä, ovat viihtyneet lähinnä pudonneet lehdet ja parkkeeratut autot.

Säie-paviljonki on eri maasta tulevien Wood Program-opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama. Aalto-yliopisto lahjoitti paviljongin Tuusulaan.

Kustannuksia kertyy kuitenkin Tuusulan kunnalle 8 000 - 10 000 euroa muun muassa kuljetuksesta, pystytyksestä ja sähköistyksestä. Paviljonkia ovat pystyttäneet nyt pari viikkoa talonrakennusalan opiskelijat Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymästä Keudasta.

Säie-paviljonki on valittu myös arvostettuun Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin, jossa sitä esitellään toukokuun lopusta marraskuuhun. Se on esillä yhtenä esimerkkinä suomalaisesta arkkitehtuuriosaamisesta. Lista kaikista Venetsiassa esiteltävistä suomalaisista taidonnäytteistä löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Tuusulan Säikeen pitää kestää lunta

Tuusulaa varten taivutetuista ja kierretyistä mäntylamelleista tehtyjä puumaisia runkorakenteita jouduttiin vahvistamaan, sillä rakennelman on tarkoitus olla paikallaan viisi vuotta, talvisinkin.

Paviljonki piti avata tänään tiistaina, mutta turvallisuussyistä avajaisia on siirretty ainakin ensi viikkoon.

– Kohtasimme niin sanotusti rakennusteknisiä haasteita eli kattoa muutettiin, koska kattorakennelmien ja -kankaan pitää varmasti kestää lumimassat. Tässä mennään turvallisuus edellä, Tuusulan kunnan elinkeinopäällikkö Marko Kauppinen kertoo.

– Haastamme nyt ihmiset miettimään, mitä paviljongilla voi järjestää. Varauskalenteria ollaan kunnantalolla tekemässä.

Tänä iltana budoseura Heiwa tuo torille tataminsa avoimiin karateharjoituksiin. Seura tarjoaa lapsille maksutta mahdollisuuden kokeilla harrastusta. Kuun loppupuolella kunta on vuokrannut torialueen autojen maahantuojalle hybridiautojen esittelyyn.

Hämärän aikaan paviljongin on tarkoitus olla valoteos. Tolppiin on vedetty sähköt, jotta puurakennelmia voidaan valaista alhaalta päin.

Paviljonki rakentuu taivutetuista ja kierretyistä mäntylamelleista.
Paviljonki rakentuu taivutetuista ja kierretyistä mäntylamelleista.Varpu Helpinen / Yle