1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaikki viljelijät eivät selviä sähkölaskuistaan – pahimmillaan sähköt jopa katkaistu

Ylen selvityksen mukaan osalla maatiloista eri puolilla maata on vaikeuksia maksaa sähkölaskujaan. Läheskään kaikki sähköyhtiöt eivät tunnista ongelmaa, mutta pahimmillaan maksamattomat laskut ovat johtaneet sähkön katkaisemiseen tilalta.

Kuva: Olli Koski / Yle

Osa viljelijöistä ei ole pystynyt viime aikoina maksamaan sähkölaskujaan. Yle kertoi viime viikolla, että yli kymmeneltä pohjoissavolaiselta maatilalta uhattiin katkaista sähköt maksamattomien laskujen vuoksi. Tarkempi kysely paljastaa, että ainakin muutamalta maatilalta eri puolella Suomea sähköt on jopa katkaistu maksamattomien laskujen vuoksi.

Ylen kyselyyn vastanneista noin 40 sähköyhtiöstä enemmistö sanoo kuitenkin, että maatiloilla ei ole ollut sähkölaskunsa maksamisessa ongelmia. Fortumin mukaan nähtävissä ei ole erityistä trendiä, vaan kyse on valtakunnallisesti yksittäistapauksista.

Jossain määrin talouskurjimus kuitenkin näkyy. Sähköyhtiö Carunan mukaan maatalouteen liittyvät sähkökatkot ovat lisääntyneet selvästi edellisvuoteen verrattu. Carunan sähköverkkoalueella maatalouteen liittyviä sähkökatkoja on ollut tammi- ja toukokuun välisenä aikana kymmeniä.

Eri sähköyhtiöistä kerrotaan, että maksuongelmista on jouduttu keskustelemaan viljelijöiden kanssa.

– Pyrimme aina tekemään maksusuunnitelman asiakkaan ollessa meihin yhteydessä maksuvaikeuksien vuoksi, kertoo Carunan asiakkuusjohtaja Katriina Kalavainen.

Sähköjä on katkaistu

Neljä vastanneista yhtiöistä myöntää, että on jopa katkaissut sähköt tilalta. Osa sähköyhtiöistä ei tarkenna, missä päin sähköjä on uhattu katkaista tai on katkaistu.

Esimerkiksi Kymenlaakson Sähkö on uhannut katkaista sähköjä eri puolilla maakuntaa. Tapauksia on ollut arviolta alle 10. Yhtiö on joutunut katkaisemaan sähköt yhdeltä maatilalta. Ne kuitenkin palautettiin, kun selvisi, että tilalla on eläimiä.

– Pisimmillään laskut ovat olleet maksamatta lähes vuoden ajalta, yhtiöstä kerrotaan.

Satakunnassa toimiva Vatajankosken Sähkö on joutunut uhkaamaan sähköjen katkaisemisella "muutamia kymmeniä" maatiloja. Alle viideltä tilalta on katkaistu sähköt. Tuolloin laskut ovat olleet yli neljä kuukautta maksamatta. Myös Vakka-Suomen Voima on joutunut uhkaamaan Satakunnan puolelta alle viittä tilaa sähköjen katkaisemisella.

Aihepiiri on noussut vähintään keskustelun tasolle myös esimerkiksi Kymenlaaksossa toimivassa KSS Energia Oy:ssä, Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:ssä, Lankosken Sähkö Oy:ssä Pohjois-Satakunnan alueella sekä Rovakaira Oy:ssä Lapissa.

MOT pureutuu ahdinkoon tänään

Maatilojen taloustilanne alkoi rapistua pari vuotta sitten. Taloutta rasittavat voimakkaasti Venäjän vastapakotteet, elintarvikkeiden tuottajahintojen lasku sekä maataloustukien leikkaaminen. Ongelmia ja tuskastumista aiheutui myös, kun maaseutuvirasto ei kyennyt maksamaan kaikkia vuoden 2015 maataloustukia ajallaan.

Maatilojen ahdinkoa käsitellään tänään MOT-ohjelmassa klo 20, TV1.