Tamperelainen trikkaustähti Vellu Saarela: "Onni löytyy kun uskoo omaan tekemiseen"

Trikkausuransa 12-vuotiaana aloittanut Veli-Matti Saarela innostui nuorena videoista, joissa tehtiin hurjia voltteja. Maailman huipulle lajissaan noussut Vellu kertoi maanantaina Tampereella sadoille nuorille, miten omasta intohimosta voi luoda ammatin.

Trikkaustähti Vellu Saarela
Tuleva ammatti voi löytyä, kun uskoo unelmiinsa. Näin rohkaisee tamperelainen trikkaus-tähti Vellu Saarela, joka aloitti uransa kaksitoista-vuotiaana. Hän kertoi tänään ammatistaan ja yrittämisestä sadoille nuorille Tampereella.

Veli-Matti eli Vellu Saarela innostui nuorena videoista, joissa tehtiin hurjia voltteja. Siitä alkoi harjoittelu, joka on huipentunut satoihin esityksiin ympäri maailmaa. Mies määrittelee trikkauksen yhdistelmäksi taistelulajeja, voimistelua ja break-dancea.

– Lajin harrastajat tekevät potkuja, voltteja ja kierteitä mahdollisimmman näyttävällä tavalla ilmassa ja maassa.

Saarelan mukaan trikkaus on show-laji, jonka pohja on karatessa.

Tämä oli kaukainen unelma sille 12-vuotiaalle pikkupojalle.

Veli-Matti Saarela

– Me ei sparrata eli ei taistella ketään vastaan, vaan tarkoitus on vain tehdä mahdollisimman näyttäviä liikkeitä. 

Sisäinen palo ja kovaa treeniä

Vellu Saarela aloitti trikkauksen 12-vuotiaana. Ammatiksi laji muuttui sattumien ja kovan treenauksen myötä.

– Todella kovaa treeniä, pitkäjänteistä ja kärsivällistä. 11 vuoden aikana on varmasti 10 000 tuntia aika lailla mennyt rikki.

Saarelan mukaan harjoittelu tuli luonnostaan. Sisäinen palo kutsui treenaamaan.

Lajin harrastajat tekevät potkuja, voltteja ja kierteitä mahdollisimmman näyttävällä tavalla ilmassa ja maassa.

Veli-Matti Saarela

– Kun jostain tykkää tarpeeksi paljon, niin sitä vaan tekee. Ja minä tykkäsin trikkauksesta niin paljon, että menin jatkuvasti treenaamaan ja halusin kehittää itseäni siinä. Yllättäen, mutkien kautta, on päädytty tähän tilanteeseen.

Veli-Matti Saarelan lapsuuden unelma on nyt totta.

– Monesti olen miettinyt, että vau, minä saan elää unelmaani. Tämä oli kaukainen unelma sille 12-vuotiaalle pikkupojalle, vaikka en uskaltanut edes villeimmissä haaveissakaan miettiä, että se voisi joskus olla totta.

Nuorille uskoa omiin ideoihinsa

Työeämään voi päästä monella tavalla, uskoo Veli-Matti Saarela. Hän esiintyi maanantaina Tampere-talossa pirkanmaalaisille nuorille. Liekeissä 16 -tapahtumaan oli saapunut noin 700 toisen asteen oppilaitoksen opiskelijaa.

Kun jostain tykkää tarpeeksi paljon, niin sitä vaan tekee.

Veli-Matti Saarela

– On erilaisia reittejä päästä työelämään. Minullekin on yleensä sanottu, että mene tätä yhtä polkua pitkin ja sieltä löytyy onni. Vähän yllättäen minulle on käynyt erilaisia sattumia, ja kovan treenin kautta on omasta intohimosta tullut ammatti. Ja halusin jakaa oman tarinani nuorille.

Liekeissä -tapahtumassa opiskelijat saivat kuulla julkisuuden henkilöiltä ja nuorilta yrittäjiltä tarinoita siitä, miten omasta intohimosta voi luoda ammatin. Tapahtuman tarkoituksena oli vahvistaa uskoa nuorten omiin ideoihin ja inspiraatioihin.