1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taideinstituutti sulkee ovensa Lahdessa – tilojen jatkokäytöstä neuvotellaan

Lahden Taideinstituutin yli 40-vuotinen historia päättyy tänä keväänä. Taideinstituutilta vapautuvat tilat haluttaisiin jatkossa taide- ja kulttuurialan toimijoiden monialaiseen käyttöön. 

Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Taideinstituutin käytössä on ollut mittavat 1 800 neliötä Lahden keskustan tuntumassa.

– Täällä on hyvät, toimivat tilat ja laitteet. Ylhäällä on grafiikan ja maalauksen työtiloja ja alhalla kuvanveiston, kertoo Taideinstituutin entinen lehtori ja valokuvataiteilija Kirsti Nenye.

Tilat haluttaisiin taideyhteisöjen käyttöön jatkossa.

Nenye on yksi neuvotteluissa mukana olevista Väristämö-hankeen toimijoista. Hän sanoo, että suunnitelmat ovat jo pitkällä. Jos sopimuksiin päästään, neliön tiloihin tulee useiden yhteistyökumppaneiden monialaista toimintaa.

Täällä on hyvät, toimivat tilat ja laitteet.

Kirsti Nenye

– Olemme ajatelleet, että Lahden vetovoiman ja kulttuurin kehityksen, kasvun ja säilymisen takia on tärkeää, että tilat ja laitteet saataisiin ammattilaisten käyttöön Lahden seudulla, Etelä-Suomessa ja hankkeiden kautta koko Suomessa ja kansainvälisestikin. 

Dramaattinen lopetuspäätös koulun syntymäpäivänä

Lahden Taideinstituutin edeltäjä Lahden Taidekoulu aloitti toimintansa vuonna 1971.

Vuonna 1991 se siirtyi osaksi Lahden ammattikorkeakoulua. Lakkauttamispäätös tehtiin osana kulttuurialan koulutuspaikkojen vähennyksiä.

Lopettamispäätös tuli julki juuri koulun 40-vuotissyntymäpäivänä 7.1.2011.

Taideinstituutin entinen rehtori ja yliopettaja Antti Salokannel laskeskelee, että Lahdesta on neljänkymmenen vuoden aikana valmistunut noin 800 kuvataiteilijaa, jos aikuisopiskelijatkin lasketaan mukaan.

Täytyy olla sitkeä, mutta toisaalta työstä saa valtavasti voimaa.

Antti Salokannel

Oppilaitoksen asema on ollut vahva ja merkitys tunnustettu. Lahdesta valmistuneista moni on suomalaisen taidekentän eturivistössä.

– Uskoisin että valmistuneista yli 50 prosenttia tekee lähes päätoimisesti taidetta ja jos on tukiammatti, sekin sivuaa taidetta jollakin tapaa, esimerkiksi opettajana. Täytyy olla sitkeä, mutta toisaalta työstä saa valtavasti voimaa, Salokannel toteaa.

Tuottavin yksikkö

Lahden Taideinstituutin historian viimeisen vuosikurssin 13 opiskelijaa valmistelee opinnäytetöitään kesäkuussa avautuvaan Tuottavin yksikkö -loppunäyttelyyn. Näyttely pidetään nyt pitkästä aikaa Helsingin sijasta Lahdessa.

Heidi Katajamäki kokee, että opetus on antanut täydet eväät taitelijan ammattiin ja elämään.

Toivon hartaasti, että taiteen ja kulttuurin koulutus saataisiin uudelleen elvytettyä myös Lahteen.

Heidi Katajamäki

– Moni aikoo vielä jatkaa taiteen maisteriksi Suomessa tai ulkomailla. Itse jään ainakin toistaiseksi Lahteen, työhuone on haussa. Paljon täytyy tehdä hommia, mutta toivon, että voisin työlläni tuoda kuvataidetta lähemmäs ihan kaikkia ihmisiä.

Koulun lakkauttamista hän suree.

– Toivon hartaasti, että taiteen ja kulttuurin koulutus saataisiin uudelleen elvytettyä myös Lahteen. Onhan se sääli, että näin kovatasoinen koulu lopetetaan. Mutta ehkä tulee aika, että tämä vielä nousee uudestaan, viimeisten joukossa Taideinsituutista kuvataiteilijaksi valmistuva Katajamäki pohtii.