Hyviä uutisia Rovaniemen graffitiharrastajille – kaupunki suunnittelee maalauspaikkaa Keskuskentälle

Kauan kaivatun uuden graffitiseinän perustaminen on käsittelyssä, kun Keskuskenttää kiertävän aidan uusimisesta päätetään.

graffitit (teokset)
Lapinaukean työmaata kiertävä nykyinen aita on keskeisellä paikalla.
Lapinaukean kerrostalotyömaata kiertävä nykyinen aita on keskeisellä paikalla.Maija-Liisa Juntti / Yle

Vapaa-ajan lautakunnan päätöksen mukaan graffitiseinän perustaminen Keskuskentän Lyseonpuiston lukion puoleiselle aitaosuudelle otetaan huomioon, kun aitaelementin investoinnista päätetään. Viime kesänä uusittiin muun muassa Keskuskentän katsomo, mutta aidan korjaus ei tähän remonttiin kuulunut.

Katutaide on vakiintunut eläväksi osaksi Rovaniemen kaupunkikuvaa.

– Keskuskenttää ympäröivän aidan peruskorjaus on käsittelyssä viimeistään ensi vuonna, 2017, samassa yhteydessä, kun kentän Ruokasenkadun puoleista päätyä suunnitellaan, Rovaniemen kaupungin palvelupäällikkö Merja Tervo arvioi.

Siihen asti graffitiharrastajat voivat käyttää maalauspaikkana Lapinaukean kerrostalotyömaata kiertävää aitaa. Vanha vaneriaita on huonossa kunnossa ja maalarit ovat toivoneet uutta aitaa jo vuosien ajan. Rovaniemen graffitiaita on tiettävästi Suomen pisin vapaa maalauspaikka.

Uutta graffitiaitaa puoltavissa puheenvuoroissa vedotaan muun muassa siihen, että katutaide ja graffitit ovat vakiintuneet eläväksi osaksi Rovaniemen kaupunkikuvaa ja maalaukset elävöittävät kaupunkia sekä tuovat Rovaniemelle omaleimaisuutta. Valtuustoaloitteen katutaiteen tukemisesta tehnyt Vihreiden Miikka Keränen totesi aloitteessaan viime vuonna, että katutaide on epäkaupallinen vaihtoehto ja vastapaino mainonnalle, joka usein hallitsee kaupunkikuvaa.