Lindström puolustaa yhä nopeussakkojen korotuksia

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) selvittää eduskunnan lakivaliokunnalle, voidaanko sakkoja korottaa vain sen takia, että valtio tarvitsee rahaa.

Kotimaa
Jari Lindström
Jari LindströmAOP

Eduskunnan lakivaliokunta on kutsunut oikeusministeri Jari Lindströmin kuultavakseen siitä, onko hallitusneuvotteluissa sovittu nopeussakkojen tuplaaminen mahdollista toteuttaa.

Hallituksen esitys joutui vaikeuksiin, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi lausunnossaan, että korotuksista valtiolle tulevat 53–56 miljoonaa euroa vuodessa eivät ole riittävä peruste rikoslain muuttamiselle. Pitäisi olla jotakin tutkimustietoa siitä, miten korotus vaikuttaisi liikenneturvallisuuteen.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Kari Tolvanen myöntää, että lopullisen mietinnön teko on vaikeaa.

– Ministeri tulee meille kuultavaksi keskiviikkona, ja sitten katsotaan, tehdäänkö mietintö vai miten asiassa edetään. Ongelma on ollut juuri se, että kriminaalipolitiikkaa ei saisi tehdä fiskaalisin perustein. Ja tästä nyt keskustellaan, onko eteenpäin vieminen mahdollista.

Onko hallitukselta tulossa mahdollisesti muita vastaavia esityksiä? Jos rikoslakia muutetaan fiskaalisilla perusteilla, niin eikö samalla voitaisi alentaa vankeusrangaistuksia?

– Itse asiassa tässä tehtiin vastaavanlainen liike, kun hallituksen esitys sakon muuntorangaistuksista peruttiin fiskaalisista syistä, koska se olisi tullut liian kalliiksi. Nyt siihen palataan uudestaan, jotta saataisiin tehdyksi sama asia vähän halvemmalla, vastaa Tolvanen.

Jos eduskunta ei löydä sakkojen korotuksille parempia perusteita, Lindström joutunee vetämään lakiesityksen takaisin. Hallitus joutuisi etsimään rahat muualta.

Muokattu 9.5. klo 16.34: Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen ei verrannut esitystä vankeusrangaistusten pienentämiseen, vaan näin teki toimittaja kysymyksessään.