1. yle.fi
  2. Uutiset

Vain harva tietää: Ilmainen sairaanhoitokortti voi säästää reissussa tuhansia euroja

Sairaalareissu vieraassa maassa voi maksaa tuhansia euroja ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Ilmainen ja vaatimattoman näköinen kortti oikeuttaa välttämättömään sairaanhoitoon paikalliseen hintaan. Moni suomalainen ei kuitenkaan ole kortista kuullutkaan.

Kotimaan uutiset
Eurooppalainen sairaanhoitokortti
Kela

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on suomalaisille edelleen melko tuntematon. Kortti on ollut käytössä 12 vuotta, ja Kela on aktiivisesti markkinoinut korttia muun muassa tiedotusvälineissä ja messuilla.

Silti vain vajaalla 30 prosentilla suomalaisista on ilmaiseksi Kelasta saatava sairaanhoitokortti, joka sairauden tai tapaturman sattuessa voi tuoda matkailijalle jopa tuhansien eurojen säästöt.

– Tämä on yllätys. Ehkä tietoisuus tällaisen kortin olemassaolosta ei kuitenkaan ole tavoittanut kaikkia. Tämä on huomattu, kun korttia on tarjottu asiakkaille – monet eivät ole aikaisemmin edes kuulleet kortista, sanoo tiimipäällikkö Harri Saarela Kelan pohjoisen piirin skannauskeskuksesta.

Kortti on tärkeä esimerkiksi sydänkohtauksen tai jonkin tapaturman sattuessa.

Harri Saarela

Eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin on oikeus kaikilla, joilla on sairausvakuutus Suomessa. Kortti oikeuttaa välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä äkillisen sairastumisen tai tapaturman sattuessa. Kortilla saa sairaanhoidon samaan hintaan kuin maassa asuvat kansalaiset.

Saarela arvelee, että yksi syy kortin laimeaan vastaanottoon on se, että ihmisillä on erilaisia matkavakuutuksia.

– Yllätyksenä voi kuitenkin tulla se, että matkavakuutukset eivät välttämättä korvaa kaikkea sairaanhoitoa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa sen, että saa välttämättömän ja saman tason hoidon kuin paikallinen väestö saa, täsmentää Saarela.

Vaatimattomuus voi hämätä

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on vaatimattoman näköinen, ja kaikki kortissa olevat tiedot on kerrottu suomeksi. Kortin tarkoitus ei jää kuitenkaan ulkomailla hämärän peittoon, sillä eurooppalainen sairaanhoitoväki tietää mistä kortista on kyse.

– Se on kaikissa maissa samanlainen ja siinä ovat tarpeelliset tiedot ja tunnisteet, joten sen suhteen ei ole ongelmia, sanoo Saarela.

Matkavakuutukset eivät välttämättä korvaa kaikkea sairaanhoitoa.

Harri Saarela

Sairastumiset ja tapaturmat tulevat aina yllätyksenä. Yllätyksenä voivat tulla myös hoidosta koituneet kulut ja se, että ne on maksettava ennen kuin hoitopaikasta pääsee ulos. Suomessa ilmaiseksi saatava kortti voi tuoda omistajalleen jopa tuhansien eurojen säästöt.

– Kortti on tärkeä esimerkiksi sydänkohtauksen tai jonkin tapaturman sattuessa, jolloin on jouduttu sairaalaan muutamaksi päiväksi.

Henkilökohtainen kortti

Kun eurooppalainen sairaanhoitokortti on kerran myönnetty, tulee Kelalta postissa uusi kortti kahden vuoden välein. Henkilökohtaista korttia voi hakea Kelan nettisivuilla tunnistautumisen jälkeen, jonka voi tehdä esimerkiksi pankkitunnusten avulla. Alaikäisen lapsen tai nuoren tilanne on toinen.

– Tällöin on mentävä Kelan asiakaspalveluun tai hoitaa tilaaminen postitse tai puhelimella, neuvoo Saarela.

Kortti voi tuoda omistajalleen jopa tuhansien eurojen säästöt.

Harri Saarela

Kelalla on vielä melkoinen työsarka kortin tunnettavuuden kanssa, jossa on myös alueellisia eroja. Esimerkiksi Kainuussa kortti on vain joka neljännellä nälkämaan asukkaalla.

– Korttia markkinoidaan kaikissa tilanteissa, kun ollaan asiakkaiden kanssa tekemisissä, mutta voidaan myös kysyä olisiko jonkinlainen automatiikka mahdollista, ettei asiakkaan tarvitsisi sitä aktiivisesti hakea. Jos täyttää kriteerit, niin se voitaisiin automaattisesti lähettää, ideoi Kelan Saarela.

Lue seuraavaksi