Panama-kohun ravisteleman Islannin presidentti ei hae jatkokautta

Islannin pitkäaikaisin presidentti sanoi huhtikuussa Panama-paperien aiheuttaman kohun jälkeen, että hän pyrkisi uudelle kaudelle.

Ulkomaat
Olafur Ragnar Grimsson
Olafur Ragnar Grimsson lokakuussa 2015Anton Brink / EPA

Islantia 20 vuotta johtanut presidentti Ólafur Ragnar Grímsson ei pyri enää kuudennelle kaudelle, presidentinkanslia kertoo.

Grímsson pyörsi näin huhtikuisen päätöksensä, jonka mukaan hän lähtisi tavoittelemaan uutta kautta.

Islannin politiikkaa on viime aikoina koetellut Panaman paperien aiheuttama kohu. Pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson erosi huhtikuussa tehtävästään, kun Panama-tietovuoto paljasti, että Gunnlaugsson ja hänen vaimonsa perustivat vuonna 2007 salaisen veroparatiisiyhtiön Brittiläisille Neitsytsaarille.

Myös Grímssonin puolison Dorrit Moussaieffin nimi nousi esiin (siirryt toiseen palveluun) Panama-kohussa. Asiakirjoista kävi ilmi, että presidentin puolison perheyritys omisti osan Britannian Neitsytsaarille rekisteröidystä veroparatiisiyhtiöstä. The Reykjavik Grapevinen mukaan tilinpäätökset näyttävät kytkökset yhtiöiden välillä vuodesta 1999 ainakin vuoteen 2005.

Grímsson on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään väärinkäytöksiin.

72-vuotias Grmsson oli alun perin sillä kannalla, ettei hän hae jatkokautta presidenttinä, mutta tietovuodon jälkeen hän yllätti kertomalla asettuvansakin ehdolle. Grimsson perusteli tuolloin ehdokkuuttaan sanomalla, että maa tarvitsee vakautta.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset