Poikkeuksellisessa Talvivaara-oikeudenkäynnissä annetaan tuomio perjantaina

Kainuun käräjäoikeus antaa perjantaina 13. toukokuuta kello 13 päätöksen Talvivaaran ympäristörikosoikeudenkäynnissä, joka alkoi viime vuoden elokuussa.

Talvivaara
Talvivaaran oikeuskäsittely.
Laura Tolonen / Yle

4. elokuuta 2015 Kajaanissa alkanut poikkeuksellinen ympäristövahinkoihin ja ympäristörikoksiin liittyvä Talvivaaran oikeudenkäynti saa käräjäoikeuden osalta päätöksensä perjantaina. Tuomio annetaan käräjäoikeuden kansliassa eivätkä syytetyt ole paikan päällä sitä kuulemassa.

Oikeus istui viime syksynä kaksi kuukautta ja tutustui oikeudenkäynnin aikana myös Talvivaaran nikkelikaivoksen alueeseen. Esitutkinta ennen oikeudenkäynnin alkua kesti kaksi vuotta ja aineistoa kertyi noin 4 000 sivua.

Oikeudenkäynnin ensimmäiset päivät istuttiin suuren media- ja yleisöhuomion vuoksi poikkeuksellisesti Kajaanin Seminaarin päärakennuksessa.

Käräoikeuden ovi auki.
Talvivaaran ympäristörikosoikeudenkäynti aloitettiin viime elokuussa poikkeuksellisesti Kajaanin Seminaarin päärakennuksessa suuren media- ja yleisöhuomion vuoksi.Miia Roivainen / Yle

Syytettyinä poikkeuksellisessa oikeudenkäynnissä ovat törkeästä ympäristön turmelemisesta olleet Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä, entinen toimitusjohtaja Harri Natunen sekä kaivoksen entinen johtaja ja osastopäällikkö. Lisäksi kaivosyhtiölle on vaadittu yhteisösakkoa.

Ennen oikeudenkäynnin alkua ympäristöoikeuden emeritusprofessori Vesa Majamaa arvioi, että asia ei jää pelkästään käräjäoikeuden päätettäväksi.

– On selvää, että alioikeuteen nämä asiat eivät jää, kyllä näissä mennään loppuun saakka, Majamaa arvioi Ylelle elokuussa 2015.