1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taidemuseot pitävät Wikipedia-talkoita: "Paikallistaiteesta vähän tietoa netissä"

Taidemuseot kannustavat kansalaisia kirjoittamaan ja muokkaamaan Wikipedia-artikkeleita, jotka käsittelevät taiteilijoita ja taideteoksia. Museot haluavat jakaa arkistonsa helposti saatavaan muotoon.

Kuva: Katja Halinen / Yle

Wikipedian vähäiset ja puutteelliset taideartikkelit ovat herättäneet taidemuseot järjestämään koulutuksia, joissa opetetaan kansalaisille Wikipedia-artikkelien kirjoittamista ja muokkaamista.

Tavoitteena on, että suomalaisista taiteilijoista ja heidän kulttuuriperinnöstään olisi saatavilla tietoa mahdollisimman helposti ja luotettavasti.

Koulutuksia on järjestetty esimerkiksi Kiasman, Akseli Gallen-Kallelan, Sinebrychoffin, Oulun ja Rovaniemen taidemuseoissa. Porin taidemuseo opastaa asukkaita Wikipedian käyttöön museoviikolla, keskiviikkona 18. toukokuuta.

Yhteisöllistä kirjoittamista

Porin taidemuseon intendentti Anni Saisto toteaa, että tiedon määrää paikallisista taiteilijoista, taideinstituutioista ja teoksista halutaan lisätä.

– Ulkoilmapatsaista Kalervo Kallion Keihäänheittäjä-patsas on ainut, josta on kunnollinen Wikipedia-artikkeli. Muuten ne ovat hyvin suppeita, tai niitä ei ole ollenkaan.

 Artikkeleita halutaan kirjoittaa yhteisölllisesti ja lähteitä käyttäen.

Wikipedia on tärkeä tietolähde myös taiteen kannalta.

Intendentti Anni Saisto

– Meillä on arkistokokonaisuus, joissa on paljon tietoa esimerkiksi teosten syntyhistoriasta ja hankinnasta. Me haluamme aineiston kansan ulottuville ja yhdessä täydentää tietoa artikkeleihin, Saisto kertoo.

Luotettava Wikipedia

Porissa koulutukseen osallistuu Wikipedia-aktiiveja Helsingistä ja Porista. Anni Saisto kuvailee Wikipediaa hyväksi julkaisukanavaksi ja tärkeäksi tietolähteeksi myös taiteen kannalta.

– Se on yleisesti käytetty lähde. Ensimmäisenä törmätään wikipedia-artikkeliin ja se on useimmiten luotettava. Wikipediaa arvostetaan, koska lähdeviitteet mainintaan ja artikkelit ovat muokattavissa, Saisto toteaa.

Koulutukseen voi osallistua, vaikka ei olisi ammattihistorijoitisija.

– Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita, mutta oma kannettava tietokone mukaan. Voi myös tulla paikalle jos pelkkä sisältö kiinnostaa ja muut voi tehdä muokkausta, Saisto toteaa.