Kaupunkipyörillä vauhdikas alkutaival – Katso videolta, miten otat pyörän käyttöön

Viikon käytössä olleet kaupunkifillarit on otettu hyvin vastaan: niillä on poljettu jo yli 15 000 matkaa. Osa käyttäjistä on kuitenkin lukenut käyttöehdot huonosti ja ylitetystä käyttöajasta on rapsahtanut tuntuva maksu. Katso videolta kuinka kaupunkipyörän saa käyttöönsä.

polkupyörät
Kaupunkipyörän taulu.
Näin käytät kaupunkipyörää Helsingissä.

Kaupunkipyöräasemien opastetauluissa ei kerrota paljonko pyörän käyttö maksaa eikä sitä, että jos filllaria ei palauta ajoissa, lainaajalle saattaa rapsahtaa 80 euron korvausmaksu. Maksu tulee, jos viiden tunnin enimmäiskäyttöaika vuorokaudessa ylittyy.

– Jotta järjestelmä pysyy käytössä, eivätkä pyörät jää jonnekin, vaan ne pysyvät jatkuvasti kierrossa, niin pyörien käyttöön haluttiin asettaa enimmäisaika, toteaa projekti-insinööri Samuli Mäkinen HKL:stä.

– Jos sen ylittää, niin on luonnollista, että siitä tulee samanlainen sakkomaksu kuin muussakin joukkoliikenteessä jos toimii vastoin sääntöjä eli matkustaa liputta joukkoliikenteessä. Tämä 80 [euron] summa tulee siitä.

HKL lupaa parantaa tiedotusta

HKL on antanut näin alussa joitakin korvausmaksuja anteeksi. Se lupaa myös parantaa tiedotusta sekä internetissä että lisäämällä opastetauluja keskeisille polkupyöräasemilla.

Tälläkin hetkellä pyörien käyttöehdot ja -hinnat sekä tieto mahdollisesta korvausmaksusta on kerrottu rekisteröitymisen yhteydessä.

– Ehkä se täytyy tuoda siellä nettisivuilla selvemmin ilmi, Mäkinen kuitenkin lupaa.

– Jos käyttöehdoissa tai maksuissa tulee joku epäselvä tilanne ja jos käyttäjä kokee, että häntä on kohdeltu väärin, niin meihin voi ottaa toki yhteyttä ja me voimme katsoa asian sitten tapauskohtaisesti.

Vaikka osalla käyttäjistä on ollut hankaluuksia filallareiden käyttöön ottamisessa, pyörät on otettu pääsääntöisesti hyvin vastaan. 4 000 rekisteröitynyttä käyttäjää on polkenut pyörillä jo yli 15 000 matkaa. Viikonloppuna pyöriä käyttivät sunnuntaiajelijat ja arkena fillareilla ajellaan työ- ja koulumatkoja.