1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle Pohjois-Koreassa: Toimittajamme sai nähdä Kim Jong-unin

Yleisradion kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen sai Pohjois-Koreassa historiallisen tilaisuuden piipahtaa puoluekokoussalissa, jossa kaikuivat korviahuumaavat taputukset maan johtajalle Kim Jong-unille.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un puoluekokouksessa maanantaina. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n toimittajaryhmän työ Pohjois-Koreassa päättyi maanantaina karkotukseen, koska viranomaiset katsoivat  BBC:n raportoinnin loukanneen Pohjois-Korean kunniaa.

Näiden tapahtumien jälkeen Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen komennettiin yllättäen bussiin, eikä hänelle kerrottu, minne hänet viedään.

– Sitten lähdettiin viilettämään kaupungille. Meidät vietiin kulttuuritalolle, jossa oli pitkä ja erittäin perusteellinen turvatarkastus. Sieltä mentiin toiselle kulttuuritalolle, joissa oli toinen turvatarkastus. Joka vaiheessa oli paljon odottelua ja monenlaista häslinkiä.

Seremoniaalisuus huipussaan

Tunteja kestäneiden tarkastusten ja odottelun jälkeen tapahtui kuitenkin jotakin odottamatonta: ulkomaiset toimittajat päästettiin puoluekokoussaliin, johon heillä ei ollut siihen mennessä ollut mitään pääsyä.

– Saimme piipahtaa salissa 5–10 minuuttia. Siinä mielessä tätä voi pitää historiallisena, että ylipäätään pääsimme sisään samaan valtavaan saliin, jossa puolue kokoontui, ja siellä tosiaan näkyi myös maan nuori johtaja Kim Jong-un.

Kokousväki osallistui asennossa ja siististi riveissään, mutta salin äänenvoimakkuus ja taputusten innokkuus olivat televisiosta tuttuja varmasti kaikille katsojille ympäri maailmaa, Mäkeläinen kuvailee.

– Seremoniaalisuus on siellä kyllä viety huippuunsa ja ohjattu tarkkaan. Varmaankin se pohjoiskorealaisen yleisön mielestä on vaikuttavaa, mutta kieltämättä siitä jäi hyvin teatraalinen vaikutelma ihmiselle, joka on tottunut vähän toisenlaiseen menoon parlamentissa ja puoluekokouksissa länsimaissa.

Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Kimille uusi titteli, puolueen johtoon uutta väkeä

Puoluekokous antoi maanantaina Kim Jong-unille uuden arvonimen: aiemmin titteli on ollut työväenpuolueen ensimmäinen sihteeri, nyt hän on pääsihteeri. Sekö oli kokouksen tarkoitus?

– Ei varmasti pelkästään. Kyllä kyse on myös siitä, että Kim kykenee valituttamaan tehtäviin omia uskollisia tukijoitaan. He ovat varmasti myös keskimäärin nuorempaa kaartia kuin puolueen tämänhetkinen johto.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tietoa siitä, onko nimityksiä tehty, Mäkeläinen kertoo.