Joulupukin konkurssiuhka ja Kakslauttasen lasi-iglut levisivät maailman mediaan

Suomen maakuva ulkomaisessa mediassa säilyi viime vuonna hyvänä. Suomi-jutuissa kerrottiin esimerkillisestä koululaitoksesta, mutta myös talousvaikeuksista. Niiltä ei säästynyt joulupukkikaan, jonka konkurssiuhasta raportoitiin Portugalia myöten.

Kotimaa
Joulupukki lähtee pian aattoillan rekiretkelleen.
Joulupukin mediasuosio ei osoita laantumisen merkkejä. Raimo Torikka / Yle

Ulkoministeriö keräsi Suomen edustustoilta eri puolilta maailmaa tietoa siitä, miten Suomi oli viime vuonna näkynyt paikallisessa mediassa. Suomea käsitellään ulkomaisessa mediassa yleisesti ottaen varsin myönteisesti, tosin Suomi-kuvan arvioidaan hieman huonontuneen esimerkiksi Saksassa, Britanniassa ja Espanjassa.

Kun materiaalin käy läpi hakusanalla Lappi, löytyy paljon positiivisia mainintoja. Pariisista kerrotaan, että ”Lappi ja joulupukki ovat edelleen klassikkoja Ranskassa”. Myös Kyproksella ja Kroatiassa kirjoitetaan Lapista ja siellä asuvasta joulupukista etenkin joulun aikoihin.

Joulupukin talousvaikeudet eli Joulupukin kammaria Rovaniemellä ylläpitävän Dianordia Oy:n konkurssiuhka noteerattiin kaukana Lapista. Esimerkiksi Portugalissa, Virossa ja Venäjällä toimittajat raportoivat lahjoja muille jakavan joulun sankarin talousahdingosta.

Venäjällä Suomi esitettiin entiseen tapaan puhtaana ja turvallisena, tosin ruplan romahduksen myötä entistä kalliimpana matkailumaana. Paljon myönteistä huomiota Venäjällä sai myös joulupukin ja pakkasukon tapaaminen. Suuri kohtaaminen tosin tapahtui Tohmajärven Niiralassa, eikä Lapissa.

Kun Lapista maailman mediassa puhutaan, puhutaan joulupukin lisäksi puhtaasta luonnosta ja loimuavista revontulista, edustustoista kerrotaan. Toimittajien suosikki vaikuttaa olleen myös Kakslauttasen iglukylä Saariselällä, jossa muiden muassa muotitalo Ralph Lauren kävi kuvaamassa viime syksyn mallistonsa.