Ehkäisy kiinnostaa pakolaisnaisia – "Pitää karsia ennakkoluuloja näiden asioiden ympäriltä"

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hoiva-alan opiskelijat vievät tietoiskuja terveydestä ja seksuaalisuudesta vastaanottokeskukseen. Yrittäjyyskurssiin kuuluva projekti avaa silmiä puolin ja toisin.

Kotimaa
Henkilö avaamassa kondomipakettia.
Yle

Joutsan vastaanottokeskuksen asukkaat Keski-Suomessa saavat tällä viikolla terveys- ja seksuaalivalistusta. Jyväskylän ammattikorkeakoulun hoiva-alan opiskelijoiden tietoiskut järjestetään Suomen Punaisen Ristin toiveesta.

Järjestö muistuttaa, että turvapaikanhakijoiden puutteelliset tiedot esimerkiksi seksuaaliterveydestä ovat valtakunnallinen ongelma. Muun muassa raskauden ehkäisy on monelle naiselle uutta tietoa.

– Raskaaksi tullaan aika usein ja naiset ovat hyvin kiinnostuneita ehkäisykeinoista, mutta heillä ei ole aiemmin ollut niistä tietoa tai mahdollisuutta niihin, kuvaa opiskelija Satu**Vihervirta** Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

– Aiheesta ollaan hyvin kiinnostuneita. Puhumme esimerkiksi ehkäisystä, jälkiehkäisystä ja raskauden keskeytyksestä, siitä että se on sallittua, Vihervirta luonnehtii.

Maassa maan tavalla

Kätilö- ja sairaanhoitajaopiskelijat ovat valmistelleet tietoiskujen sisällöt osana yrittäjyyskurssiaan. Terveyteen ja seksuaalisuuteen liittyvän valistuksen lisäksi ohjelmassa on tiedonjakoa infektioiden ehkäisystä sekä suu- ja käsihygieniasta, sillä maailmalla on monenlaisia käsityksiä puhtaasta elämästä, jätehuollosta ja terveydenhuollosta.

– Turvapaikanhakijana meille saapuneiden kulttuurien edustajilla on kullakin oman maansa tavat, uskomukset ja rajoitukset. Suomessa heidän on kuitenkin määrä elää enemmän täkäläisillä tavoilla, Vihervirta sanoo.

– Oleellista on tehdä tutuksi suomalaisten tapoja liittyen esimerkiksi seksuaalisuuteen. Heillä ei ole välttämättä tietoa siitä, mikä meillä on sallittua tai hyväksyttyä, kun puhutaan vaikkapa koskettamisesta tai jopa laeista, suojaikärajoista ynnä muusta.

Silmät auki molemmin puolin

Naisille ja miehille opastus on vastaanottokeskuksessa omissa ryhmissä. Etenkin nuoria aiheet voivat ujostuttaa.

– Nuorille aihe on hyvin arka, koska meillä on niin erilaiset käytännöt ja tavat puhua. Esimerkiksi kondomin pukeminen on yksi niistä asioista, joita opetamme, samalla myös niitä kaikkein arimpia. Pitää olla aktiivinen ja karsia ennakkoluuloja näiden asioiden ympäriltä.

Ensimmäisen vuoden hoitoalan opiskelijoille kokemus on avartava.

– Meillä ei tainnut kellään olla kokemusta maahanmuuttajatyöskentelystä. Avaa silmiä nähdä, miten erilaista täällä meillä on verrattuna heidän kulttuureihinsa. Toisaalta, monella meistäkin oli ennakkoluuloja siitä, minkälaista täällä [vastaanottokeskuksessa] on, Vihervirta luonnehtii.

Satu Vihervirtaa haastatteli Eija Heikkilä.