Stubb Kreikka-kokouksesta: Tunnelma on aika kireä ennen isoja päätöksiä

Euromaat keskustelevat alustavasti, miten Kreikan velkatilannetta voisi helpottaa.

Ulkomaat
Alexander Stubb
Alexander StubbJarno Kuusinen / AOP

Brysselissä lämpötila oli ulkona 24 astetta ja sisällä neuvoston rakennuksessa vähän korkeampi, kun euroministerit aloittivat kuuman keskustelun Kreikan tilanteesta.

– Tunnelma on aika kireä ennen suuria päätöksiä. Asiat etenevät oikeaan suuntaan, ei kannata odottaa ihmeitä tältä päivältä. Voi mennä aikansa, ennen kuin vältämme kuuman kreikkalaisen kesän, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi kokouksen alla.

Euroryhmällä on pöydällään kolme asiaa: Ministerit arvioivat, riittävätkö Kreikan tekemät uudistukset siihen, että lainoittajat antavat maalle seuraavan lainaerän. Kreikan parlamentti hyväksyi sunnuntaina yli viiden miljardin säästöt eläkkeisiin ja sosiaaliturvaan.

Euroryhmän ministerit kuulevat myös Kreikan ehdotukset mahdollisista lisäuudistuksista, jos nyt suunnitellut uudistukset eivät käännä taloutta tarpeeksi ylijäämäiseksi.

Lisäksi velkojat, euroministerit ja Kreikka puhuvat ensi kertaa virallisesti siitä, miten Kreikan velkataakkaa voidaan keventää. Velkapääomaa ei aiota leikata, sen sijaan voidaan keskustella koroista ja velan takaisinmaksuajasta.

Stubbin mielestä tämän keskustelun tarkoitus on pelkästään poliittinen – tullaan jotenkin Kreikkaa vastaan.

– Kreikan velanhoitokustannukset ovat olemattomat, takaisinmaksuaika on pitkä, Stubb huomauttaa.

EU-komissio ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat eri linjoilla monessa Kreikkaan liittyvässä asiassa: IMF vaatii Kreikalta rankempia uudistuksia kuin Eurooppa. Toisaalta se vaatii Kreikan velan leikkaamista. Stubb odottaa IMF:n kanssa tiukkaa sananvaihtoa, mutta uskoo että valuuttarahasto lopulta on mukana lainoittamassa Kreikkaa.

Kreikan olisi saatava seuraava lainaerä, ennen kuin kesä-heinäkuussa erääntyy isoja maksuja.