Suomen Sandhja pyöräyttää Euroviisut käyntiin tänä iltana – Venäjä ja Ukraina ennakkosuosikkeina kisaan

Suomen edustaja Sandhja avaa Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin kappaleella Sing It Away. Lavalle nousee illan aikana myös koko kilpailun voittajasuosikiksi nostettu Venäjän Sergei Lazarev. Ylihuomenna vuoroon pääsee Ukraina, jonka vedonlyöntitoimistot ovat nostaneet kertoimillaan kilpailun toiseksi ennakkosuosikiksi.

Suomen euroviisuedustaja Sandhja Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa. Kuva: Timo Korhonen / AOP

Sandhjan Sing It Away on kerännyt runsaasti kommentteja sosiaalisessa mediassa. Terveiset kappaleen musiikkivideon yhteydessä ovat suomalaisille Euroviisu-faneille rohkaisevia. Puolalainen kommentoija lupaa antaa äänensä Sandhjalle.

– Tykkään kappaleesta. Kuulen siinä 60-luvun vaikutteita, hän kirjoittaa.

Kun Sandhja valittiin keväällä Suomen viisuedustajaksi, hän arvioi Yle Uutisille, että esityksestä välittyvä ilo ratkaisi voiton. Esiintyjän energisyys ja positiivinen asenne saavat kehuja myös kansainväliseltä yleisöltä. Kappaleen arvellaan sopivan erinomaisesti juuri semifinaalin avausnumeroksi.

Mikäli nettikommentteja julkaisevat fanit saisivat päättää, menestystä olisi luvassa: yksi lupaa täydet kaksitoista pistettä Ruotsista, toinen Liettuasta, kolmas Espanjasta. Analyyttisemmin asiaan suhtautuva povaa Suomelle finaalipaikkaa, muttei usko laululla olevan mahdollisuuksia koko kilpailun voittoon. Sandhjan kannattajat eivät ole epäilevistä vastalauseista moksiskaan.

– Tää on mahtava, arvioi suomalainen fani.

Kovassa seurassa

Viisuhuuma on nyt kuumimmillaan. Finaali kajahtaa Tukholman Globenissa lauantaina 14. toukokuuta. Semifinaalit ja finaali lähetetään suorana Yle TV2:lla. Täällä voi seurata kansainvälisesti viitottua lähetystä.

Areenasta voi katsoa viime lauantaina Ylellä lähetetyn esikatselumaratonin, jonka perusteella ensimmäinen semifinaali on kokonaisuudessaan mielenkiintoinen: lavalle nousevat Sandhjan lisäksi muun muassa Itävalta ja Venäjä, jotka ylsivät Suomen tapaan katsojien top 5 -listalle. Venäjän poptähti Sergei Lazarev on kappaleella You Are The Only One koko kilpailun voittajasuosikki.

Yhteensä ensimmäisessä semifinaalissa esiintyy 18 maata, joista kymmenen pääsee loppukilpailuun. Lauantain finaalissa ovat varmuudella mukana isäntämaa Ruotsi sekä rahoittajamaiden big five eli Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Iso-Britannia.

Vedonlyöntitoimistot eivät usko Sandhjan menestykseen

Ylihuomenna vuorossa on muun muassa etukäteen huomiota herättänyt Ukraina.

Ukrainan edustajan Susanna Jamaladinovan eli Jamalankappale1944kertoo ajasta, jolloin Stalinin käskystä lähes neljännesmiljoona tataaria pakotettiin muuttamaan kodeistaan Krimiltä. Laulaja on tataarien jälkeläinen – hänen isoäitinsä oli karkotettujen joukossa.

Krimin tataari Jamala edustaa Ukrainaa tämän vuoden euroviisuissa. Kuva: Inna Sokolovska / EPA

Venäjä vastusti kappaleen esittämistä Euroviisuissa toteamalla, että laulu sisältää poliittisen viestin. Kilpailun johtoryhmä kuitenkin katsoi, ettei viisu riko sääntöjä. Yleisön reaktioita seurataan mylläkän jälkeen mielenkiinnolla.

Vedonlyöntitoimistot ovat nostaneet Ukrainan kilpailun ennakkosuosikiksi yhdessä Venäjän kanssa. Suomen mahdollisuuksiin ei sen sijaan uskota. Venäjän voittokerroin keikkuu kahdessa ja puolessa ja Ukrainan neljän kieppeillä, kun Suomen voitolle tarjotaan jopa neljänsadan kerrointa.

Euroviisun ensimmäinen semifinaali Yle TV2:lla tänään tiistaina klo 22.