1. yle.fi
  2. Uutiset

Soini: Yhdysvaltojen vahva läsnäolo Itämerellä lisää turvallisuutta

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan on oireellista, että Suomessa pitää juhlapuheissa muistuttaa, että olemme osa länttä.

politiikka
Timo Soini
Timo SoiniJarno Kuusinen / AOP

Ulkoministeri Timo Soini katsoo, että Yhdysvaltojen merkitys Euroopan ja Itämeren turvallisuudelle on lisääntynyt.

– Tilanteissa, joissa Euroopan turvallisuus heikkenee, Yhdysvaltojen läsnäolon merkitys vakauttavana tekijänä korostuu. Elämme jälleen kerran tällaista aikaa. Nykyisessä turvallisuustilanteessa Yhdysvaltojen vahva läsnäolo Itämeren alueella luo vakautta ja lisää turvallisuutta.

Soini puhui maanantaina Pohjois-Kymen Paasikiviseuran 30-vuotisjuhlassa Kouvolassa.

Soini sanoi, että Itämeren vakaus on myös Suomen tavoite ja että Suomen ja Yhdysvaltain edut ovat hyvin pitkälle yhdensuuntaiset.

Hänen mukaansa on ensiarvoisen tärkeää, että Yhdysvallat sitoutuu vahvasti Eurooppaan myös tulevaisuudessa. Yhdysvaltain sitoutuminen oli Soinin mukaan aikanaan edellytys sille, että Suomi saattoi kylmän sodan aikana rakentaa kansainvälistä asemaansa puolueettomuuden suuntaan.

– Kuten nyt tiedetään, kylmän sodan aikana Suomen länsisuhteita jouduttiin hoitamaan puolisalaa ja varoen. Erityisesti suhde Yhdysvaltoihin oli pitkään "salarakas" -vaiheessa.

Soini oudoksui sitä, että Suomessa juhlapuheissa aika ajoin muistutetaan siitä, että olemme osa länttä.

– Jokin palanen historian ja yhteiskuntamme luonteen ymmärryksestä puuttuu, jos läntisyytemme ei ole kaikille itsestään selvää.

Lue seuraavaksi