Ruotsin ympäristöministeri eroaa

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven joutuu uudistamaan hallitustaan, sillä kevään aikana kaksi ministeriä on jättänyt tehtävänsä.

Ruotsin ilmasto- ja ympäristöministeri Åsa Romson. Kuva: Nicolas Bouvy / EPA

Ruotsin varapääministeri ja ympäristöministeri Åsa Romson eroaa tehtävästään. Romson on kevään aikana jo toinen tehtävästään eroava ympäristöpuoluetta edustava ministeri.

Romson ilmoitti erostaan, kun ympäristöpuolueen vaalikomitea esitti hänen siirtämistään syrjään puolueen johdosta.

Puoluekokoukselle esitetään, että Gustav Fridolin saisi puoluejohtoon aisapariksieen Isabella Lövinin. Romson on vetäytynyt ehdokkuudesta.

Fridolin on opetusministeri ja Lövin kehitysministeri.

Jo toinen ministeriero

Romsonilla ei vaalikomitean mukaan ollut enää  riittävää tukea viimeaikaisten puoluetta koetelleiden skandaalien jälkeen.

Tyytymättömyys puoluejohtoon on kasvanut sen jälkeen, kun ympäristöpuolueseen kuuluva asuntoministeri Mehmet Kaplan jätti tehtävänsä huhtikuussa.

Kaplanin uran ministerinä kaatoivat tiedotusvälineiden uutisoimat yhteydet turkkilaiseen äärioikeistoon ja hänen vuosia sitten esittämänsä kanta, jonka mukaan Israelin palestiinalaispolitiikkaa muistuttaa natsien Saksaa.

Löfven odottaa yhteistyön jatkuvan

Romsonin ilmoituksen jälkeen Pääministeri Stefan Löfven sanoi, että hän uudistaa hallitusta sen jälkeen, kun ympäristöpuolueen puoluekokous on viikonloppuna valinnut itselleen uudet johtajat.

Hän kiitti Romsonin työtä, mutta totesi, että puolueet nimittävät itse edustajansa.

Pääministeri sanoi odottavansa hyvää yhteistyötä niiden johtajien kanssa, jotka ympäristöpuolue valitsee.

Löfven ei kertonut, onko hallitukseen tulossa muita ministerinvaihdoksia tai salkkumuutoksia kuin ympäristö- ja asuntoministerien vaihtuminen.

–Palaan asiaan lähiviikkoina toukokuussa, hän sanoo Ruotsin television mukaan (siirryt toiseen palveluun).