1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Silmien lepuutusta luurit korvilla – radiokuunnelman suosio kasvaa, kun äänen voi ladata omalle laitteelle

Ylen kuunnelmatuotanto täyttää 90 vuotta ja lähtee juhlan kunniaksi maakuntakierrokselle. Kaikkiaan kymmenen teatterin näyttelijät saavat mahdollisuuden tehdä äänellistä ilmaisua.

kulttuuri
Kuunnelma tekemässä. Tekijät tamperelaisen JJ-Studion edessä. Hannu Hauta-aho, Matti Kajander, Marika Vapaavuori, Tuukka Huttunen ja Marika Heiskanen
Kuunnelma tekemässä. Hannu Hauta-aho, Matti Kajander, Marika Vapaavuori, Tuukka Huttunen ja Marika HeiskanenMauri Tikkamäki / yle

Visuaalisuus hallitsee. Radiokuunnelman mahdollisuudet ovat kuitenkin jälleen paremmat kuin aikoihin. Uusi tekniikka sen tekee. Äänen voi ladata omalle koneelle ja sen voi kuunnella silloin, kun kuulijalle parhaiten sopii. Omaa rauhaa siinä tarvitaankin. Nettiaika voi pelastaa nykyihmisen television orjuudesta ja palauttaa hänet kuunnelman äärelle.

Myös kuunnelman teko on muuttunut liikkuvammaksi. Liikuteltavin laittein voi työskennellä melkein missä vain, mutta vain hiljaisuus mahdollistaa perustan äänisuunnittelulle. Ylen kuunnelmastudioitten kulta-aika on historiaa.

Hetki omille korville

Marika Vapaavuorelle kuunnelman teko on harvinainen herkku. Nyt se maistuu hyvin. Vapaavuoren Teatteri Siperialle käsikirjoittama ja ohjaama ”Jamalin sininen takki” on kertomus irakilaispakolaisen matkasta Suomeen.

– Minulla on sellainen tunne, että nykyihmisellä ei ole sitä rauhaa mitä hän kaipaa. Kuunnelma voi täyttää tämän tarpeen, arvioi Vapaavuori. Hän suosittelee kuppikuulokkeita.

– Keskittynyt kuuntelu onnistuu vaikka huoneessa on muita ihmisiä. Iltalukemisenkin voi korvata kuuntelemalla.

Kuunnelma isoisän iässä

Teatteri Siperian ja Ylen yhteistyö on osa Ylen kuunnelmatuotannon juhlavuotta. Kuunnelma täyttää 90 vuotta ja sen kunniaksi tehdään kuunnelmia kaikkiaan kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomen.

Tampere on kierroksen kolmas paikkakunta. Ääntä taltioidaan JJ-Studiolla. Tällä kertaa ei käytetä studion kuulua analogista kalustoa vaan tilan akustiikkaa.

Yle Draaman juhlakiertueen puitteissa maakuntien teattereissa päästään kuunnelmien makuun. Monelle tämän päivän näyttelijälle äänellä teko on täysin uutta ja erilaista. Niin myös Teatteri Siperian Tuukka Huttuselle ja Marika Heiskaselle. He eivät ole juurikaan päässeet mikin ääreen aikaisemmissa töissään.

– Mielikuvat ovat tässä vahvemmin läsnä kuin lavalla, sanoo Tuukka. Flow -tilaan tässä pääsee tehokkaammin.

– Tulee niin vahvasti tietoiseksi omasta puheesta ja se pitää osata myös unohtaa, tuumailee Marika.

Kuunnelman ystävät kokoontuvat

Yle Draaman tuottaja Matti Kajander hehkuttaa kuunnelman visioita. Kuunnelma stimuloi aivoja samaan tapaan kuin kirja. Kuuntelijasta tulee tekijä.

– Kuunnelmissa on parhaat lavastajat. Pelkkä ääni vapauttaa ihmisen silmien visiosta ja hän joutuu kosketetuksi aivan eri tavalla. Kuulija lavastaa itse sen mitä kuunnelmassa tapahtuu.

Yle draama on ottanut myös yhteyttä aktiivisiin kuunnelman kuuntelijoihin. Heitä tekijät tapaavat juhlakiertueilla erityisissä Kuunnelmakahvitilaisuuksissa.

Lue seuraavaksi