1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Oma palsta auttaa kotoutumaan – "Hyvänen aika, maahanhan maahanmuuttajat pitää kiinnittää"

Kajaanissa maa- ja kotitalousnaiset haluavat kotouttaa maahanmuuttajia palstaviljelyn avulla. Idea viljelystä tuli Leena Valtaselta, jonka aloitteesta Ensilän palstanviljelytila on aikoinaan perustettu.

Kuva: Mari Karjalainen / Yle

Kajaanilainen monitoiminainen Leena Valtanen keksi viime syksynä, että hänen aloitteestaan perustetulla Ensilän palstaviljelytilalla olisi tilaa myös Suomeen saapuville maahanmuuttajille. Hän sai idean toiminnalliseen kotouttamiseen katsoessaan televisiosta presidentti Sauli Niinistön vierailua Turkissa.

– Keskustelussa Turkin presidentti sanoi Niinistölle, että aiomme kotouttaa pakolaiset antamalla heille asunnon ja maata. Tähän Niinistö vastasi, että niin mekin asutimme karjalaiset. Asia oli sama, karjalaiset sitoutettiin omaan maapalstaan. Ajattelin, että hyvänen aika, maahanhan maahanmuuttajat pitää kiinnittää. Ja kun kerran maata Ensilässä on, niin siitä se lähti, mainitsee Ensilän palstaviljelijät ry:n puheenjohtaja Valtanen.

Kummeille kriteerit ovat innostus kotouttamiseen ja viljelyyn.

Arja Juntunen

Viljelystä kiinnostuneita maahanmuuttajia on ensi kesänä Ensilässä jo toistakymmentä. Heidät on tavoitettu viljelyksille olemalla suoraan yhteydessä muun muassa monikulttuuriseen toimintakeskus Monikaan, seurakunnan maahanmuuttajanaisten käsityökerhoon ja Kajaanin maahanmuuttajapalveluihin.

– Kiinnostuneissa on sekä yksittäisiä ihmisiä että pariskuntia. Emme ole muuta vaatineet heiltä kuin mielenkiintoa ja innostusta tähän asiaan, kertoo luonnontuoteasiantuntija Arja Juntunen Kainuun maa- ja kotitalousnaisista.

Kummit antamaan viljelyneuvontaa

Kainuun maa- ja kotitalousnaiset (siirryt toiseen palveluun) tarttui Valtasen ideaan. Helmikuussa käynnistyi maa- ja kotitalousnaisten valtakunnallinen kotouttamishanke (siirryt toiseen palveluun), joka saa rahoitusta työ- ja elinkeinoministeriöltä. Kahdeksalla eri paikkakunnalla eri puolilla Suomea maa- ja kotitalousnaiset toteuttavat vapaaehtoistoimin erilaista kotouttavaa toimintaa.

Kajaanissa maahanmuuttajien palstaviljelyä ovat järjestämässä myös Kajaanin maahanmuuttajapalvelut, seurakunta ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Viljelemisen lisäksi järjestetään istutus- ja sadonkorjuutapahtumat, joissa paikallisilla sekä maahanmuuttajilla on yhteistä ohjelmaa.

Ja kun kerran maata Ensilässä on, niin siitä se lähti.

Leena Valtanen

Nyt maahanmuuttajille haetaan myös vapaaehtoisia kummeja auttamaan palstaviljelyssä. Tavoitteena on löytää kummi jokaiselle kasvukauden viikolle, jolloin tiettynä iltana hän on palstalla antamassa viljelyneuvontaa.

– Kummeille kriteerit ovat innostus kotouttamiseen ja viljelyyn. Käytännön neuvojen lisäksi otamme vastaan myös tavaralahjoituksia, kuten esimerkiksi työkaluja ja siemeniä, sanoo luonnontuoteasiantuntija Arja Juntunen.