Kiistely Brasilian presidentin virkarikossyytteistä mutkistuu

Parlamentin väliaikainen puhemies on mitätöinyt edustajainhuoneen viimekuisen äänestyksen, jonka mukaan Rousseff voitaisiin asettaa syytteeseen. Senaatin oli määrä äänestää asiasta keskiviikkona, mutta nyt äänestys saattaa lykkääntyä.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff. Kuva: Fernando Bizerra Jr / EPA

Brasilian kongressin alahuoneen väliaikainen puhemies on mitätöinyt viimekuisen äänestyksen, jonka mukaan presidentti Dilma Rousseff voidaan asettaa syytteeseen virkarikoksesta.

Senaatin piti äänestää syytteiden nostamisesta keskiviikkona. Puhemies Waldir Maranhaon maanantainen päätös tarkoittaa kuitenkin sitä, että asia palautetaan edustajainhuoneen käsittelyyn.

Maranhao perusteli päätöstään menettelytapavirheillä.

Päätös on voitto Rousseffille, joka olisi joutunut oikeudenkäynnin ajaksi syrjään tehtävästään, jos senaattikin olisi hyväksynyt syytteen nostamisen.

Uutistoimistojen mukaan on kuitenkin epäselvää, voiko esimerkiksi korkein oikeus kumota Maranhaon päätöksen. Rousseff sanoo, eteti hän tiedä päätöksen seurauksia.

Rousseffia syytetään budjettilakien rikkomisesta. Hänen katsotaan vuonna 2014 vääristelleen valtion budjettia piilottaakseen laman vaikutukset Brasilian talouteen. Presidentti kiistää syytökset.