Sopu Kreikan tukiohjelmasta lähipäivinä?

Euroryhmän ministerit keskustelivat maanantaina ensi kertaa virallisesti Kreikan velkojen helpottamisesta. Kansainvälinen valuuttarahasto pitää velkahelpotusta välttämättömänä, mutta Saksa vastustaa sitä.

Ulkomaat
i Eucleidis Tsakalotos euroryhmän valtiovarainministerien tapaamisessa Brysselissä.
Kreikan valtiovarainministeri Eucleidis Tsakalotos (kuvassa keskellä) osallistui euroryhmän valtiovarainministerien tapaamiseen Brysselissä maanantaina.Olivier Hoslet / EPA

Kreikka, EU ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat pääsemässä lähipäivinä sopuun Kreikan kolmannesta tukiohjelmasta, sanoi eurosta vastaava komissaari ja komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis maanantaina.

– Virkamiestason ratkaisu viimeistellään tulevien päivien aikana, Dombrovskis sanoi euroryhmän 19 maan valtiovarainministereiden tavattua Brysselissä.

Ratkaisuun kuuluvat Dombrovskisin mukaan myös mahdolliset lisämuutokset Kreikan talouteen, jotka on tarkoitus ottaa käyttöön, jos Kreikka ei saavuta vuodeksi 2018 ajoitettuja taloustavoitteitaan.

Dombrovskisin mukaan virkamiehet tulevat keskustelemaan myös Kreikan velkojen anteeksiantamisesta ja raportoivat tuloksista euroryhmän ministereille. IMF pitää velkahelpotusta tarpeellisena, mutta Saksa vastustaa sitä ja sanoo, ettei Kreikka tarvitse sellaista.

Virkamiesten ehdotus esitellään ministereille näiden kokouksessa 24. toukokuuta. Euroryhmän johtaja Jeroen Djisselbloem sanoi aiemmin, että hän toivoo sovun velkahelpotuksista löytyvän tuossa kokouksessa.

Stubb: Sopuisa kokous

Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb piti kokousta sopuisana.

– Aina silloin, kun viedään prosessia eteenpäin, eikä tehdä varsinaista lopullista päätöstä, niin ratkaisu löytyy, Stubb totesi.

Stubbin mukaan Djisselbloem vei neuvotteluja määrätietoisesti eteenpäin. Hän sanoi olevansa yllättynyt, että neuvotteluissa päästiin eteenpäin näinkin nopeassa aikataulussa.

– Nyt alkaa se tekninen työ, joka voi mahdollisesti johtaa siihen, että teemme velkahuojennuksia, mutta mikään ei ole vielä tässä vaiheessa varmaa, Stubb sanoi kokouksen jälkeen.

Suunnitteilla hyvin monimutkainen malli

Euroryhmän ministerit keskustelivat maanantaina ensi kertaa virallisesti Kreikan velkojen helpottamisesta. Tarkoitus ei ole leikata velan pääomaa vaan esimerkiksi pidentää maksuaikoja.

Ylen Brysselin kirjeenvaihtajan mukaan Maria Stenroosin mukaan euromaiden valtiovarainministerit ja Kreikan velkojat suunnittelevat hyvin monimutkaista velkahelpotusmallia.

– Se on selvää, ettei kukaan halua, että velan varsinaista pääomaa leikattaisiin. Sen sijaan suunnitellaan erilaisia toimia, joilla velkataakkaa helpotettaisiin lyhyellä aikavälillä, keskipitkällä aikavälillä ja pitkällä aikavälillä, Stenroos sanoi.

Työ tulee Stenroosin mukaan olemaan vaikeaa, sillä viimeiset toimet Kreikan talouden uudistamiseksi tapahtuisivat ehkä vasta 30 vuoden päästä ja euroryhmän pitäisi kyetä ennustamaan tilannetta vielä silloinkin.

"Oikein hyvä euroryhmän kokous"

Djisselbloem sanoi lehdistötilaisuudessa aiemmin maanantaina, että Kreikan parlamentin sunnuntaina hyväksymät uudet vero- ja eläkereformit ovat olennaisia Kreikan ja sen velkojien väliselle sovulle.

Kreikan valtiovarainministeri Eukleides Tsakalotos kiitti kokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Djisselbloemia välittäjänä toimimisesta.

– Tämä oli oikein hyvä euroryhmän kokous Kreikan kannalta ja minusta myös oikein hyvä euroryhmän kokous Euroopalle, Tsakalotos sanoi.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset