1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Törkeyksiä laukovasta ja rikollisuutta vastustavasta Dutertesta tulossa Filippiinien presidentti

Virallisia tuloksia odotetaan tiistaina, mutta epävirallisen ääntenlaskennan mukaan törkykommenteistaan tunnetun Duterten johto on jo saavuttamaton. Duterte on luvannut hävittää rikollisuuden maasta puolessa vuodessa ja uhannut hajottaa maan parlamentin, jos se vastustaa häntä.

Rodrigo Duterte puhui kannattajilleen kampanjatilaisuudessa Manilassa 7. toukokuuta. Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA

Filippiinien presidentinvaalien voittajaksi on epävirallisten tulosten mukaan selviytynyt populistiehdokas Rodrigo Duterte.

Epävirallisen ääntenlaskennan mukaan Duterten etumatka oli saavuttamaton, kun 87 prosenttia koko maan vaalipiireistä oli laskettu. Dutertella oli tuossa vaiheessa 38,6 prosenttia äänistä ja toisena olevalla entisellä sisäministerillä Mar Roxasilla 23,1 prosenttia. Kolmantena olevalla senaattori Grace Poella oli 21,7 prosentin äänisaalis.

Poe myönsi tappionsa jo aiemmin laskennan aikana. Filippiineillä presidentiksi valitaan vaaleissa eniten ääniä saanut. Vaaleissa äänesti ennätysmäärä äänioikeutettuja. Yli puolet saarivaltion 100 miljoonasta asukkaasta on rekisteröitynyt äänestäjiksi. Virallisia tuloksia odotetaan tiistaina.

Väistyvä presidentti varoitti terrorin paluusta

Duterte sanoi maanantai-iltana Suomen aikaa uutistoimisto AFP:lle, että hän hyväksyy presidentinviran.

– Hyväksyn tämän kansan antaman mandaatin suurella nöyryydellä. Lupaan teille, että teen parhaani, en vain hereillä ollessani, vaan myös nukkuessani, Duterte sanoi.

Väistyvä presidentti Benigno Aquino varoitti useasti, että Filippiinit oli vaarassa joutua jälleen uuden diktaattorin vallan alaisuuteen.

Ihmiset riemuitsivat kadulla Calookanin kaupungissa Manilan pohjoispuolella ensimmäisten vaalitulosten tultua 9. toukokuuta. Kuva: Francis R. Malasig / EPA

– Tarvitsen apuanne, jotta voimme pysäyttää terrorin paluun maahamme. En voi tehdä sitä yksin, Aquino sanoi tukemansa Roxasin kampanjatilaisuudessa lauantaina.

Duterte on uhannut hajottaa Filippiinien parlamentin ja muodostaa yhden miehen vallankumoushallinnon, jos parlamentaarikot eivät tee yhteistyötä hänen kanssaan.

Syytöksiä tapporyhmien käytöstä

71-vuotias Duterte on saanut huomattavaa suosiota lupauksillaan tehdä lopun kahdesta Filippiinejä vaivaavasta vakavasta ongelmasta, rikollisuudesta ja köyhyydestä. Davaon kaupungin pormestarina pitkään toiminut Duterte on luvannut hävittää rikollisuuden puolessa vuodessa, vaikka poliisi on sanonut sen olevan mahdotonta.

Kaikki te, jotka käytätte huumeita, te paskiaiset, aion todellakin tappaa teidät

Rodrigo Duterte

Entistä syyttäjää Dutertea on syytetty siitä, että hän on käyttänyt pormestarina ollessaan epävirallisia tapporyhmiä taistellessaan rikollisuutta vastaan.

Viimeisenä kampanjapäivänä lauantaina hän teki selväksi, että hän aikoo jatkaa taisteluaan rikollisuutta vastaan.

– Unohtakaa ihmisoikeuksia koskevat lait. Jos pääsen presidentiksi, teen juuri sen, mitä tein pormestarinakin. Te huumekauppiaat, ryöstäjät ja tyhjäntoimittajat, teidän on parempi häipyä, sillä pormestarina tappaisin teidät, hän sanoi kymmenilletuhansille hurraaville kannattajilleen.

– Kaikki te, jotka käytätte huumeita, te paskiaiset, aion todellakin tappaa teidät. Minulla ei ole kärsivällisyyttä, ei ole keskitietä. Joko te tapatte minut tai minä teidät idiootit.

Lukuisia törkykommentteja

Duterte tunnetaan törkykommenteistaan, seksiä ja raiskauksia käsittelevistä vitseistään sekä kertomuksista Viagra-avusteisista seksiseikkailuistaan. Hän lupasi kampanjansa aikana äänestäjille, etteivät hänen rakastajattarensa maksaisi paljoa valtiolle.

Hän on myös laukonut useita loukkaavia kommentteja Australiaa, Yhdysvaltoja ja Kiinaa kohtaan, jotka kaikki ovat ulkopoliittisesti tärkeitä Filippiineille.

Duterte on kutsunut paavia "huoranpenikaksi" ja hän aiheutti inhoa maailman diplomaattipiireissä sanottuaan, että hän olisi halunnut raiskata "kauniin" australialaisen lähetyssaarnaajan, joka sai surmansa vankilakapinassa Filippiineillä vuonna 1989.