Aktivistin surma: Myös hollantilaiset haluavat jättää Hondurasin kiistellyn patohankkeen

Suomalainen Finnfund jäädytti rahoituksensa projektille maaliskuussa. Joidenkin tietojen mukaan hanketta vastustaneen aktivistin surmaamisesta epäillään Agua Zarca –hankkeen taustayhtiön työntekijää.

Ulkomaat
Agua Zarcan pato.
Kiistelty Aqua Zarcan vesivoimala on rakennettu suunnilleen puoleenväliin.Finnfund

Hollantilainen valtion, pankkien ja eri järjestöjen omistama kehityspankki FMO kertoo "etsivänsä ulospääsyä" Hondurasin Agua Zarca -vesivoimahankkeesta. Aiemmin myös Suomen valtion omistama Finnfund on jäädyttänyt rahoituksensa hankkeelle. Suomalaisten veronmaksajien rahaa ehti kulua rakennustöihin noin kaksi miljoonaa euroa.

FMO sanoo tiedotteessaan olevansa syvästi huolissaan tiedoista, joiden mukaan vesivoimahanketta vastustaneen ihmisoikeus- ja ympäristöaktivistin Berta Cáceresin maaliskuussa tapahtuneesta surmasta olisi pidätetty patohankkeen taustalla olevan Desa-yhtiön työntekijä.

– FMO tulee vetäytymään projektista, jos surmateon ja asiakkaamme välillä löytyy uskottava yhteys. Vaikka syytteet eivät ole tuomioita, FMO:lla on tarve etsiä projektista vastuullinen ja laillinen tie ulos.

Hollantilaisyhtiön mukaan se haluaa nyt Hondurasin viranomaisilta virallisia tietoja pidätyksistä. Berta Cáceres surmattiin kotiinsa maaliskuun alussa. Hän oli Aqua Zarca -patohanketta vastustavan järjestön johtohahmoja.