1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalastusvälineet

Rysät ja katiskat otettiin esille Kemijärvellä - ahvenen kutupyynti alkoi

Vesistöjen taas avauduttua on katiskat, rysät ja isosilmäiset verkot otettu esiin ja ryhdytty ahvenen kutupyyntiin. Kemijärvellä Markku ja Pertti Rytilahti ovat niitä ensimmäisiä, jotka virittävät rysänsä - ja aina samaan paikkaan Soppelan Kaisansalmessa.

Katiskassa kuhisee, mutta Kemijärvellä tämä on vasta alkusoittoa. Ahvenen mätipyynti on alullaan. (Kuva: Jorma Korhonen) Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Soppelan Kaisansalmesta tulee saalista. Tällä kerralla rysä antoi ison saavillisen kalaa: 57 ahventa, 32 haukea, 13 säynäjää ja 10 siikaa. Suurimman osan miehet jalostivat fileiksi ja laittoivat pakkaseen myöhempää käyttöä varten.

Markku Rytilahden mukaan ahvenen kutupyynti on alullaan ja vauhtiin päästyään sitä jatkuu pari viikkoa. Sen jälkeen rysä joutaa taas hetkeksi varastoon.

Kemijärvellä kalastajat harvassa

Markku ja Pertti Rytilahti kalastelevat nyt vain omiksi tarpeikseen ja ilokseen. Joskus kalastamisessa oli ihan ammattimainen ote.

– Se oli niitä aikoja, kun nuottakunta Eemu oli voimissaan. Muikkujen perässähän sitä silloin mentiin, Markku muistelee.

Miehiä harmittaa se, että Kemijärveä kalastetaan niin vähän. Ammattikalastajista on puutetta. Eikä se olekaan mitään helppoa hommaa. Siinä pitää jaksaa lähteä, he sanovat.

Enemmän kalaa kuin koskaan

Markku Rytilahden mukaan Kemijärvessä on nyt kalaa enemmän kuin koskaan - kaiken sorttisia ja hyvälaatuisia. Kyllä järvi särpimessä pitää, jos vain niin halutaan, hän sanoo.

Rytilahden mukaan kotitarvekalastajat saavat Kemijärvestä eväänsä helpostikin, mutta kaupallinen toiminta on vaikeampaa. Paikallinen kala kun ei kelpaa Kemijärven kauppoihin, vaikka tarjontaa olisi. Tai jos kelpaa, niin pilkkahintaan. Tiskeissä tarjotaan pääasiassa muualta pyydettyjä kaloja.

Sitä kalastajat oudoksuvat.