Aivoinfarkteista toipunut Esa lähtee tavoittelemaan unelmaansa karvaisen ystävänsä kanssa – video

Oululaisella Esa Karjalaisella on edessään huikea urakka – kiertää Kami-koiran kanssa Pohjoismaat pyörällä. Urakan merkitystä korostaa se, että Karjalainen on kokenut kaksi aivoinfarktia. Retken aikana onkin tarkoitus tsempata myös muita kohtalotovereita.

Kotimaa
Aivoinfarktista toipunut Esa Karjalainen pyöräilmässä Kami koiran kanssa.
Esa Karjalainen ja Kami koira ovat olleet kesäisin tuttu näky, kun parivaljakko on treenannut alkavaa Pohjoismaiden kiertoajelua varten Oulun seudulla.

Kuutisen vuotta sitten Esa Karjalainen joutui elämänsä haasteen eteen. Aivoinfarkti iski toisen kerran. Viimeinen muistikuva heti infarktin jälkeen on näkökenttään piirtynyt, nyt jo kuolleen, koiran siluetti.

Seuraavat muistikuvat ovat sairaalan vuoteesta, josta alkoi tie kohti uutta elämää: kuntoutusta ja treenaamista. Toisen puolen halvauksen aiheuttaman liikuntakyvyn menettämisen lisäksi myös puhuminen piti opetella uudelleen.

– Kun aloin kuntoutua, aloin pikku hiljaa miettiä, että haluaisin auttaa muita sairastuneita, ja varsinkin kuntoutusvaiheessa olevia. Viime kesänä pyöräretkellä välähti, että sitähän voisi vaikka pyöräillä sairastuneiden hyväksi, kertoo Esa Karjalainen tulevan kesän suururakan syntyhetkistä.

Kyllähän Kami on semmonen 23 – 25 kilon lisätaakka tuohon 30 kilon tavaralastin päälle, mutta kukapa sitä ei parasta kaveriaan haluaisi mukaan matkalle mukaan

Esa Karjalainen

Samalla kiteytyi päätös lähteä toteuttamaan yhtä oman elämän suurta unelmaa.

Tsemppaustukea muille sairastuneille

Ajatusta kehiteltiin yhteistyössä Aivoliiton kanssa, ja seurauksena on unelmien liikuntapäivänä 10. toukokuuta käynnistyvä neljän kuukauden pyöräilytempaus. Sen aikana Karjalainen kannustaa muita omalla esimerkillään. Matkaa voi seurata sosiaalisessa mediassa ja Aivoliiton nettisivuilla.

– Siinä vaiheessa, kun itse heräsin, huomasin, etten pysty puhumaan enkä liikuttamaan oikeaa kättä ja jalkaa. Tiedän, että kaikki apu on siinä vaiheessa paikallaan.

– Jos pystyn tällä antamaan tukea jollekin kuntoutujalle, niin se on huippu juttu.

Kami viihtyy pyörän kyydissä.
Kahdeksan vuotias Kami tykkää katselle maailma myös pyörän kyydissä.Erno Serkosalmi / Yle

Kami seuraa peräkärryssä ja turvaa telttailua

Esa Karjalaisen kumppanina reissulla on pyörän perässä vedettävän kärryn kyydissä istuskeleva Kami-koira. Parivaljakko on ollut Oulun puolessa tuttu näky, kun he ovat treenanneet tulevaa Pohjoismaiden kierrosta varten.

Esa Karjalaisen reitti kiertää etelän kautta pohjoiseen. Oulusta kierros suuntautuu Turun ja Tukholman kautta kohti Osloa, ja siitä Norjan rannikkoa myötäillen kohti Euroopan pohjoisinta niemeä Nordkapia. Sieltä matka jatkuu Suomeen ja kohti Kuusamon Rukaa, jonne matka päättyy joskus syyskuun tienoilla.

Koiran lähtö mukaan reissulle on Esa Karjalaiselle tärkeää. Sillä on matkalla omat tehtävänsä.

– Siitä on sekä seuraa että turvaa telttaillessa. Tietää, että siellä ei ainakaan ketkään ylimääräiset liiku teltan ympärillä, kun koira on kaverina.

– Kyllähän Kami on semmonen 23 – 25 kilon lisätaakka 30 kilon tavaralastin päälle, mutta kukapa sitä ei parasta kaveriaan haluaisi mukaan matkalle mukaan.

Esan ja Kamin matkaa voi seurata Twitterissä #tv5000km, Facebookissa Tahdonvoimaa 5000 km -sivustolla ja Aivoliiton nettisivuilla.