1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Pohjois-Korea järjesti värikkään paraatin puoluekokouksen päätteeksi – Ylen kirjeenvaihtaja paikalla

Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen kertoo, että tunnelma tilaisuudessa oli riehakas. Hän pääsi taas näkemään Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin.

Uutisvideot: Pohjois-Korea järjesti värikkään paraatin puoluekokouksen päätteeksi
Uutisvideot: Pohjois-Korea järjesti värikkään paraatin puoluekokouksen päätteeksi

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un valvoi tiistaina suurta paraatia, joka järjestettiin Kim Il-sungin aukiolla maan pääkaupungissa Pjongjangissa.

Maata hallitsevan työväenpuolueen harvinainen puoluekokous päättyi maanantaina. Kokouksessa Kim nimitettiin puolueen pääsihteeriksi. Aiemmin hänen tittelinsä oli työväenpuolueen ensimmäinen sihteeri.

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen oli seuraamassa paraatia. Hänen mukaansa toimittajat haettiin kello 5.30 paikallista aikaa turvatarkastukseen, joka kesti yhteensä neljä tuntia.

Mäkeläinen kertoo, että Pohjois-Korean oman arvion mukaan paraatiin osallistui noin 100 000 marssijaa. Paraatia oli seuraamassa noin viisituhatta ihmistä. Joukossa oli Pohjois-Korean poliittinen johto sekä ulkomaisia diplomaatteja ja muita arvovieraita.

– Tunnelma oli mahtipontinen ja riehakas. Kansa hurrasi Kim Jong-unille, joka vilkutti parvekkeelta, Mäkeläinen kuvailee.

Hän kertoo päässeensä jututtamaan paria paikallista ihmistä paraatiin liittyen. He kertoivat Mäkeläiselle, että paraatiin osallistuminen on periaatteessa vapaaehtoista ja mukaan pääsyä pidetään kunnia-asiana.

– Onhan loikkareiden kertomuksista kuultu myös sitä, että monet kansalaiset pitävät näitä paraateja suurena rasitteena. Harjoituksiin on pakko osallistua.

– Osallistujien pitää olla aina valmiina. He kuulevat turvallisuussyistä paraatin ajankohdasta vasta viime hetkellä.

Mäkeläisen mukaan tiistai-iltana todennäköisesti järjestetään vielä soihtuparaati auringonlaskun jälkeen. Toimittajien on määrä päästä seuraamaan sitäkin.

Mika Mäkeläinen on yksi harvoja valittuja toimittajia, jotka ovat päässeet Pohjois-Koreaan seuraamaan suljetun maan elämää puoluekokouksen aikaan. Voit esittää täältä löytyvällä lomakkeella Mikalle kysymyksiä Pohjois-Koreasta.